latinica  ћирилица
11/10/2016 |  18:39 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

СНСД сумирао резултате након избора – најјача странка у БиХ (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас одржана сједница Извршног комитета Савеза независних социјалдемократа на којој се говорило о резултатима локалних избора.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Потпредсједник ове странке, Никола Шпирић, изјавио је да је СНСД у потпуности задовољан резултатима на протеклим изборима, а да је побједа СНСД-а могла изненадити само оне који су сумњали у снагу ове партије.

Шпирић је нагласио да резултати избора, одржаних 2. октобра, показују да је СНСД најјача партија не само у Српској, него и у цијелој Босни и Херцеговини. 

Излазност већа за 3,5%, 100.000 гласова више за кандидате за начелнике и градоначелнике и 20% више одборничких мандата – биланс је ово са којим СНСД, како кажу, у побједничком стилу излази из ових локалних избора.

Потпредсједник партије, Никола Шпирић, истакао је да од пет жена изабраних за начелнике, четири долазе управо из СНСД-а.

- Освојили смо 32 начелничка и градоначелничка мјеста, постигли смо резултат готово идентичан оном из 2008. године. Наш циљ је био 200.000 гласова, и тај смо циљ испунили овим локалним изборима, истиче Шпирић.

Сједница Извршног комитета Савеза независних социјалдемократа

Раније данас, Шпирић је истакао да тзв. Савез за промјене сада анализу врши кадровским прекомпоновањем, умјесто да редефинишу своје циљеве и политику. Иначе ће, каже Шпирић, свако њихово даље учешће у власти и институцијама БиХ грађани оцијенити као издају.

- Савез за промјене није кажњен и поражен на локалним изборима зато што је био лоша опозиција у Републици Српској, већ је био лоша власт у Сарајеву. То је свима у БиХ јасно, осим Савезу за промјене. Водили су у Сарајеву двије године пробошњачку политику, наглашава потпредсједник СНСД-а.

Из СНСД-а су поручили да ће се у Народној скупштини залагати да се на наредним сједницама нађе нови Закон о Дану Републике Српске, Закон о локалној самоуправи, као и да се покрене кривична одговорност за неуставно понашање у институцијама власти БиХ.