latinica  ћирилица
12/10/2016 |  08:34 | Аутор: РТРС

Париз добија прву салу за конзумирање дроге

У Паризу, у петак ће бити отворена прва сала намијењана наркоманима, гдје ће моћи да се дрогирају у добрим санитарним условима.Тиме се Француска придружила земљама у којима се ово показало као ефикасно рјешење.

У Француској, у Паризу, у петак ће бити отворена прва сала намијењана наркоманима, гдје ће моћи да се дрогирају у добрим санитарним условима.Ову иницијативу поздравиле су бројна удружења у Француској, али је наишла на осуду деснице.

Министарка здравља Марисол Турен и градоначелница Париза Ан Идалго посјетиле су данас "салу за конзумирање дроге уз минимални ризик" у болници Ларибуазијер, у париском кварту који је највише погођен проблемом токсикоманије.

Француска се тако придружила Њемачкој, Аустрији, Канади, Шпанији, Данској, Луксембургу, Норвешкој, Холандији и Швајцарској, земљама у којима је отварање оваквих просторија било ефикасно.

Простор од 450 квадратних метара биће отворен сваког дана од 13.30 до 20.30. Дневно ће моћи да прими до 100 пунољетних корисника којима су на располагању услуге љекара, болничарки, едукатора, социјалних радника и радника безбједности.

Извор: Вечерње новости