latinica  ћирилица
12/10/2016 |  14:24 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Болови у леђима угрожавају економију

Само у Великој Британији је у 2015. години чак 40 одсто радно способних имало тегобе са леђима. Терапије коштају економију милијарду фунти годишње, а тој цифри треба додати и изгубљену зараду.
Бол (Фото: Thinkstock) -
Бол (Фото: Thinkstock)

Болови у леђима посљедњих година постали су толико честа појава и разлог одсуствовања с посла, само у Великој Британији је у 2015. години чак 40 одсто радно способних имало тегобе. Терапије коштају економију милијарду фунти годишње, а када се тој цифри дода изгубљена зарада, добија се невјероватних 12 милијарди фунти.

Са истим проблемом се суочавају и друге земље, прије свега развијене, а љекари најављују епидемију болова у леђима због дугог сједења испред рачунара, телевизора и мањка физичке активности.

Занимљиво, ове тегобе се чешће дијагностикују код жена и јављају се у све млађим годинама, показују студије у неколико земаља. Просјечна дама први пут осјети болове у врату и леђима са 28 година, док је мушкарац безбрижан до 32. рођендана. Као главни окидач тегоба, припадници оба пола навели су подизање и ношење терета, а на другом мјесту је лоше држање тијела. Жене пате и због кућних послова, лошег душека, док мушкарци кривца налазе и у спорту.

Како би се бол избјегао, киропрактичари савјетују да се, приликом дизања терета, савијамо у кољенима умјесто у струку, а док обављамо физички напоран посао, попут кућног, правимо паузе и избјегавамо "кривљење" кичме кад сједимо и стојимо. Торбе би требало носити на леђима или преко тијела, а ципеле не би смјеле да буду превисоке и круте. За болове у доњем дијелу леђа од непроцјењивог значаја је редовно вјежбање, поготово истезање и јога. Акупунктура се више не налази на листи терапија, јер нема довољно доказа да је корисна.

Извор: вечерње новости