latinica  ћирилица
12/10/2016 |  16:55 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Медицинска помагала најмлађим пацијентима "Др Мирослав Зотовић"

Дјечијем одјељењу Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" данас су, поводом обиљежавања Дјечије недјеље, представници Ауто-мото савеза и Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске донирали три медицинска помагала. Одржана је и представа "Мирка", која доприноси унапређењу саобраћајног образовања и васпитања дјеце раног школског узраста.
Завод "Др Мирослав Зотовић" - Фото: РТРС
Завод "Др Мирослав Зотовић"Фото: РТРС

Гости су обрадовали најмлађе пацијенте и бојанкама, сликовницама и слатким поклонима - све у циљу да се олакша живот најмлађих пацијената и да им се омогући социјализација и учешће у друштвеном животу, а нарочито како да се понашају у саобраћају.

- Помагала која смо данас добили заправо су додатне могућности за сву нашу дјецу да буду са својим вршњацима, да се више крећу и друже, јер им је то највише и потребно, рекла је др Добринка Драгић, физијатар.

Представа "Мирка", коју је до сада је видјело више од пет хиљада дјеце, је едукативно-забавног карактера и на један шаљив начин дјецу упознаје са правилима кретања и понашања у саобраћају.

- Овом представом желимо да дјеци скренемо пажњу колико је битно да се приликом преласка улице погледа да ли има аутомобила на коловозу. Она их на правилан начин учи шта је чије, то јесте - да је коловоз за аутомобиле, а тротоар за пјешаке", објаснио је Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Ауто-мото савез Републике Српске и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске у сарадњи са ресорним министарством сваке године, поводом недјеље дјетета, посјећују Завод за рехабилитацију др Мирослав Зотовић гдје малим пацијентима указују на правила, али и на опасности које постоје у саобраћају

- Родитељи треба да дјеци у првим годинама живота објасне како да се правилно понашају у саобраћају, а затим и да се школе и друге организације, као и читаво друштво, укључе у заштиту дјеце у саобраћају", истакао је Ранко Бабић, генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске.

Према информацијама којима располажемо, у овој години у саобраћају је лакше и теже повријеђено преко 300 дјеце. Петоро дјеце је смртно страдало. 80 одсто саобраћајних незгода са смртним исходом и тешким повредама дешава због претрчавања пута.