latinica  ћирилица
14/10/2016 |  09:33 ⇒ 10:18 | Аутор: РТРС

Родитељи под стресом због нових технологија

Родитељи који трагају за неухватљивом равнотежом између посла и приватног живота често доживљавају паметне телефоне и таблете као начин да побјегну из канцеларије и проводе више времена код куће, али ти уређаји могу бити огромно ометање и извор стреса, сугерише се у недавној америчкој студији.

Када су истраживачи тражили групи родитеља да детаљно одговори на питања о томе како и када користе мобилну технологију, открили су много унутрашњих конфликата о томе како ти уређаји мењају животе испитаника, преноси Ројтерс.

„Сваки пут када се уведе нова технологија, то мало ремети ствари – у много чему се то не разликује од страхова који су се појавили у породицима и нашој култури увођењем ТВ-а или фиксног телефона“, истиче главна ауторка студије, др Џени Радески, истраживач Универзитета у Мичигену и педијатар у дечјој болници у Ен Арбору.

„Оно што се разликује је стопа усвајања нових технологија у односу на неке старије: на пример, 'ајпед' је за 80 дана имао 50 милиона глобалних корисника, у поређењу са телевизијом којој је за то требало 14 година – тако да имамо мање времена да се навикнемо на нове уређаје и усвојимо их. То доводи до стреса“, додаје Радески.

Како паметни телефони и таблети замагљују границе између посла, боравка код куће и друштвеног живота, родитељи се боре да све то избалансирају и то може бити узрок унутрашње тензије, конфликата и негативне интеракције са децом, Радески и њени коаутори скрећу пажњу у студији објављеној у часопису Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.

Страх урокује стрес

Истраживачи су спровели детаљне интервјуе са 35 старатеља, укључујући и мајке, очеве и баке. С једне стране, многи учесници су за паметне уређаје рекли да им допуштају да проведу више сати код куће са дјецом. Али, с друге стране, родитељи осјећају притисак да остану стално онлајн, одговарају на пословне мејлове, чак и за вријеме играња са дјецом – како би избјегли ризик да их на послу не доживе као „лоше запослене“.

„Осјећам страх да не почну да ме сматрају неважним у каријери“, рекао је један отац у истраживању.

Извор: РТС