latinica  ћирилица
14/10/2016 |  15:38 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

На вријеме откривен рак дебелог цријева може бити излијечен (ВИДЕО)

Превенција и откривање рака дебелог цријева у раном стадијуму од велике је важности, јер су изгледи за изљечење до 95 одсто уколико се на вријеме почне са терапијом, поручено је данас са конференције за новинаре Универзитетског клиничког центра Републике Српске.
Конференција за  новинаре - Фото: РТРС
Конференција за новинареФото: РТРС

У болницама у Српској прошле године од рака дебелог цријева лијечено је 3348 пацијената, а најмађа пацијенткиња имала је само 17 година.

То је довољан показатељ да ова болест не познаје ни пол, а ни доб. Рак дебелог цријева други је водећи узрок смртности код мушкараца, а трећи код жена, подаци су Универзитетско-клиничког центра.

- Најчешћи симптоми су крварење из дебелог цријева и поремећај континуитета у пражњењу било да се ради о затворима или да се јављају чести прољеви и грчеви, тиштећа бол, анемијски синдром, истакла је др Гордана Јовичић, гастронетеролог.

Специјалиста опште и абдоминалне хирургије Озрен Кордић навео је да се прошле године 3.348 пацијената обољелих од рака дебелог цријева лијечило у болницама у Републици Српској, од чега су 1.462 пацијенти УКЦ-а.

- Сви грађани који имају више од 50 година требало би да сваке године ураде почетну претрагу, односно ендоскопску претрагу дебелог цријева, што би требало уврстити у систематске прегледе, нагласио је Кордић.

Извор: РТРС/СРНА