latinica  ћирилица
17/10/2016 |  11:38 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Почетак програма "Млади и безбједност" који организује Мисија ОЕБС-а у БиХ (ВИДЕО)

Замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић рекао је данас у Бањалуци да очигледно постоје одређени недостаци и сметње у функционисању безбједносног система у земљи.
"Млади и безбједност" - Фото: РТРС
"Млади и безбједност"Фото: РТРС

Крешић је на Факултету политичких наука у Бањалуци, гдје се у организацији Мисије ОЕБС-а у БиХ оџава школа "Млади и безбједност", навео да безбједносна структура прати уставну структуру БиХ, и да, када год се из ње изађе, долази до одређених слабости.

Он је новинарима рекао да би сарадња и комуникација безбједносних агенција у БиХ морала бити на вишем нивоу, те сматра да је дошло вријеме да се направи ревизија постојећег документа "Безбједносна политика БиХ".

Вршилац дужности шефа Канцеларије за војно-политичка питања Мисије ОЕБС-а у БиХ Пол Мартин истакао је да је школа "Млади и безбједност" покренута и с циљем да млади понуде свјежа размишљања о индивидуалној и колективној перцепцији безбједности, актуелним безбједносним пријетњама и изазовима, попут, корупције у безбједносном сектору, тероризма и будућности процеса евроатлантских интеграција.

Говорећи о безбједносној ситуацији у БиХ, Мартин је навео да је напредак примијетан и да се у блиској будућности могу очекивати видљивији резултати.

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја каже да је ова школа организована и с циљем креирања групе људи која ће у будућности ширити идеју демократизације безбједности, као и давања одговора на разне изазове који данас угрожавају друштво.

"Посљедњих неколико догађаја у БиХ изазвало је јавне протесте, што говори да безбједност није ствар само институција, већ најшире јавности и група људи који заиста желе да се осјећају безбједно", рекао је Шолаја.

Студент политикологије Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Ковачевић навео је да у одређеној мјери код младих постоје чак и неке радикалне струје, што у комбинацији са ризицима извана може да изазове велику штету и посљедице за безбједност у БиХ.

Школа "Млади и безбједност" одржава се од данас до петка, 21. октобра, у Бањалуци, Сарајеву и Коњицу. Током школе 36 студената политичких наука са универзитета у Бањалуци, Сарајеву, Мостару, Зеници, Тузли и Бихаћу биће едуковано о безбједносној политици, систему и изазовима с којима се сусреће, као и о темама у вези са реформом безбједносног сектора.

Студентима ће бити представљена спољна, безбједносна и одбрамбена политика БиХ, унутрашња безбједност, родна перспектива, образовање, јавна управа и остали апскети безбједносне политике.

Програмом су обухваћене студијске посјете безбједносним институцијама и институцијама одбране у БиХ, као и Народној скупштини Српске и парламенту БиХ.

Школа се организује под покровитељаством и у сарадњи са Интерресорном радном групом Савјета министара БиХ за праћење спровођења документа "Безбједносна политика БиХ".

Полазници програма "Млади и безбједност" посјетиће данас у 13.30 часова Народну скупштину Републике Српске, гдје ће разговарати са члановима Одбора за безбједност.

Извор: СРНА