latinica  ћирилица
17/10/2016 |  12:55 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Сијамски близанци спојених глава успјешно оперисани

Четрдесет чланова медицинског особља болнице Монтефиоре у Њујорку провело је 16 часова одвајајући сијамске близанце Џејдона и Анијаса.
Оперисани сијамски близанци спојених глава (Фото: РТС/Фејсбук) - Фото: РТС
Оперисани сијамски близанци спојених глава (Фото: РТС/Фејсбук)Фото: РТС

Изузетно компликовани захват успјешно је изведен, а два брата сада се опорављају на интензивној њези.

Хирург Џејмс Гудрич је водио операцију, а користио је најнапреднију технологију снимања ткива како би одвојио двије лобање и мождано ткиво, пише Индипендент.

"Дјечаци су дијелили мождано ткиво површине 35 квадратних центиметара, које ни на једном мјесту није било јасно одвојено, па је доктор Гудрич морао сам да одлучи и направи рез на основу искуства и инстинкта", написала је Никол Макдоналд, мајка два дјечака.

Џејдон је операцију поднио сјајно. Анијас не толико. Током захвата стално му је број откруцаја срца и крвни притисак падао, па доктори сматрају да испрва неће моћи да помјера једну страну свог тијела због трауме коју је мозак претрпио.

Према подацима Универзитетског медицинског центра Мериленд, стопа преживљавања сијамских близанаца је између пет и 25 одсто. Само два процента сијамских близанаца је повезано главама, а доктор Гудрич је стручњак баш за такве случајеве.

Укупно 59 таквих захвата је икада изведено, Гудрич је обавио чак седам.

Извор: РТС