latinica  ћирилица
18/10/2016 |  19:08 ⇒ 19:14 | Аутор: РТРС

Наука тврди: Органска храна је само бацање пара

Образовно-научни канал АСАП сајенс заокружио је недавно истраживање које наводи да, упркос томе што је невјероватно скупа, органска храна није боља за ваше здравље, а у неким случајевима се због ње можете разбољети.
Воће и поврће - Фото: архив
Воће и поврћеФото: архив

АСАП преноси: "Постоји мала заблуда. Наиме, већина конзумената сматра да органске фарме не користе пестициде. На фармама органске хране смију се користити пестициди, али не смију бити синтетички направљени. Поједини природни пестициди представљају озбиљније пријетње по здравље и околину него синтетички. Природно не значи увијек и здравије."

Претходни извејштаји упозоравају на токсични бакар сулфат, који користе узгајивачи органског поврћа.

Према порталу Репортери конзументи, постоји мало доказа да је органска храна боља, иако је за 47 одсто скупља.

Студија са Станфорд универзитета из 2012. године анализирала је 237 претходних студија органске хране и открила да већина органске хране нема више хранљивих материја од конвенционално произведене хране.

"Нема велике разлике између органски и конвенционално произведене хране, ако сте одрасла особа и ваше одлуке се заснивају искључиво на вашем здрављу", наводи Дена Бравата са Станфорда.

Како преноси АСАП, такође је већа могућност тровања храном, с обзиром на то да је према једној студији 10 одсто имало трагове бактерије ешерихије коли.

Такође, узгајање органске хране може бити штетно по околину, јер захтијева више земљишта.

Извор: Агенције