latinica  ћирилица
19/10/2016 |  08:34 ⇒ 09:12 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј: У оваквом свијету Бог жели да се цркве зближе

Српски патријарх Иринеј рекао је током посјете надбискупу од Кантерберија да "хришћанске цркве морају да пронађу начине да склоне у страну оно што их раздваја".
Патријарх Иринеј - Фото: СРНА
Патријарх ИринејФото: СРНА

Иринеј је рекао да је свијет тренутно презасићен конфузијом и немирима и да у таквој ситуацији цркве морају да пронађу начине да се додатно приближе људима.

"Истовремено, потребно је да изнутра наставимо да градимо оно што нас све зближава, а постоји много тога што дијелимо ми и католици, као и протестантски свијет", рекао је Иринеј.

Српски патријарх је током званичне посјете Енглеској рекао да је то темељ на коме би требало да се граде заједнички односи.

"Вјерујем да је то воља Божија и да је то оно што Бог очекује од нас. Зато ми морамо да будемо слуге тог задатка, да ширимо Јеванђеље у нашем времену и нашем свијету", рекао је Иринеј.

Из Ламберт Паласа је саопштено да је надбискуп од Кантерберија Џастин Велби, на стогодишњицу првог православног служења у Катедрали Светог Павла, угостио патријарха Иринеја "у значајном разговору".

"Уприличен је значајан разговор уз топлу добродошлицу и пријатељство надбискупа и патријарха и њихових делегација, који су сигнал обнове дугих и блиских односа енглеске цркве и СПЦ", саопштено је.

Како је саопштено, надбискуп и патријарх су се састали како би разговарали о "низу питања", међу којима су духовни живот двије цркве, њихов рад са младима, сиромашнима и избјеглицама, али и о проблемима модерног друштва, као и о "обнови СПЦ као мјеста за духовно уздизање и посвећености након колапса под комунизмом".

Надбискуп Велби је рекао и да је Србија у протеклим мјесецима на себе преузела велики терет, јер Европа "није јединствено реаговала" на мигрантску кризу.

Надбискуп Џастин Велби, кога је у Енглеској посјетио српски патријарх Иринеј, рекао је да то није први пут да Европа не одговара на изазов јединствено, што је оцијенио "трагичним", и додао да је Српска православна црква у овој ситуацији показала своју вјеру.

"Данас, Србија се налази на самој граници Европе и суочава се са десетинама хиљада оних које је тама истјерала из њихових домова", рекао је Велби.

Такође, Иринеј и Велби су разговарали о обнови односа СПЦ и Англиканске цркве.

"Хвала патријарху Иринеју на невјероватно великодушном гостопримству које СПЦ пружа англиканској заједници у Србији већ стотину година", рекао је Велби.

Извор: Б92