latinica  ћирилица
19/10/2016 |  08:58 ⇒ 08:59 | Аутор: РТРС

Неинвазивна стимулација мозга добра и за здраве и за болесне

На Војномедицинској академији у Београду одржан је Симпозијум о клиничкој неурофизиологији са међународним учешћем.
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

Најважнији предавач скупа и гост Београда јесте професор Михаел Ниче са Института за неуронауку из Дортмунда. Представљена су најновија достигнућа у области стимулације мозга, и код здравих и код пацијената са различитим здравственим проблемима.

Овај уређај на глави користан је и прије свега безбједан. То је техника стимулације мозга код људи у будном стању. Прије осам година одобрена је у Америци за лијечење депресије када нема опоравка лековима.

„Шта радимо, стављамо ту машину на главу, укључујемо благу струју и тако утичемо на одређене мождане функције, мијењамо активности нервних ћелија. Највише истраживања спроводимо код пацијената послије можданог удара, или оних са Паркинсоновом болешћу. У зависности од обољења, протокол најчешће подразумијева двонедјељне третмане једном или два пута дневно“, објашњава Михаел Ниче из Института за неуронауку у Дортмунду.

На Војномедицинској академији метода неинвазивне стимулације мозга примјењује се двадесетак година, али само у истраживачке сврхе. Стручњаци из неурологије, неурофизиологије, физијатри и многи други, очекују да ће ускоро бити одобрена јер је доказано да нема нежељене ефекте, а помаже.

„Испитујемо хоризонте нових сазнања и сазнајемо колико можемо под утицајем ове стимулације у жељеном правцу, на једна позитиван начин мијењати функције мозга након појединих оштећења, након појединих болести“, каже проф. др Тихомир Илић из Лабораторија за неинвазивну стимулацију мозга на ВМА.

Неинвазивна стимулација мозга може да се примјењује и код здравих особа у побољшању памћења, пажње, будности или лингвистичких капацитета.

Извор: РТС