latinica  ћирилица
20/10/2016 |  08:48 | Аутор: РТРС

Три природна лијека за масну јетру

Масна јетра, најчешћа болест јетре данашњице, није мали проблем. Она изазива упалу и разарање, а ако се не лијечи доводи до цирозе и попуштања јетре. Најважније је са лијечењем почети што прије, а у томе вам могу помоћи и природни лијекови.

Јетра је централна лабораторија организма за прераду хране, пречишћавање отрова. Једини је унутрашњи орган човјека који се може регенерисати, а њена оштећења и обољења могу се одразити на цијели организам. Савремено доба, које карактерише неправилна исхрана, интензивно уношење калорија, највише у облику масти, шећера и алкохола, оставља трага на овом органу.

Ево који су природни лијекови за масну јетру:
Сурутка
Око пола литра сурутке дневно народна је рецептура за отклањање проблема масне јетре и њено потпуно регенерисање.
Зелени чај
Као антиоксидант, зелени чај ублажава упалне процесе и спречава накупљање масти у централној лабораторији организма. Добар је и у борби са вишом килограмима, који могу бити узрок проблема јетре.
Маслачак
Коријен маслачка подстиче детоксикацију јетре, али и регенерацију оштећених ћелија. Двије кашичице мљевеног сушеног коријена биљке потребно је прелити шољом кључале воде и пити три пута дневно.

Са лијечењем почети што прије

Оно што често одлаже лијечење масне јетре јесте недостатак симптома. Уочава се ултразвучним прегледом стомака, а масни хепатитис се може примијетити и из анализа крви.
– Да би се поставила дијагноза масне јетре, морају се искључити друге болести јетре, које доводе до поремећаја у јетриним ензимима. А јако је битно поставити дијагнозу масне јетре код дјеце и младих да би се што раније почело са лијечењем. Да се не деси да запостављеним стањем доживе цирозу јетре – каже др Петрић.
Као што сами можемо да утичемо на настанак масне јетре, исто тако ју је могуће и “одмастити“. Потребно је редуковати калоријски унос, повећати потрошњу калорија, а посебно се препоручује аеробна физичка активност.