latinica  ћирилица
20/10/2016 |  17:55 | Аутор: РТРС

Како да се брзо отарасите прехладе

Прехлада у просјеку траје између пет и седам дана и мада дјелује као нешто што се никако не може избјећи, начини превенције постоје.
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

Многи од нас могу да имају вирус у себи, али без икаквих симптома, што значи да можемо да осигурамо наш имуни систем довољно да може да спријечи симптоме прехладе. Ово су неки од начина.

Не оптерећујте се узимањем витамина Ц. Узимање овог витамина неће постићи спречавање прехладе, осим у ријетким случајевима код професионалних тркача и атлетичара.

Цинк може да смањи трајање симптома прехладе ако се узме у року од 24 сата од првих симптома. Он и умањује сипмтоме прехладе, како наводи неколико студија, док остале тврде да ојачава слузокожу носа, смањујући тако могућност вируса да се “закачи“.

Са конзумирањем цинка треба бити опрезан, јер ако се користи на дуге стазе, може да изазове мучнине и утиче на појаву ружног задаха.

Ако су особе поред вас прехлађене и имају кијавицу, избјегавајте додиривање свог носа и очију. Вируси улазе у тијело углавном тим путем. Редовно перите руке и будите пажљиви кад додирујуте предмете, јер кијањем бактерије могу да доспију на разне предмете.

Утоплите се. Већина људи сматра да је узрок прехладе излазак на хладан ваздух с мокром косом или када сте знојави. Ипак, испоставило се да су наше маме донекле у праву, ако се вирус већ налази у вашем тијелу. Излажење с мокром косом напоље ће само помоћи вирусима да се прошире по тијелу.

Пијте доста течности. За воду се каже да помаже у отпушавању носних шупљина, олакшавајући дување носа и искашљавање. Помаже код бржег знојења када је у питању повишена температура, као и топли напици са медом.

Стрес је познат по лошем утицају на имуни систем, па тако, ако осјећате да вас обара прехлада, потрудите се да избјегнете стрес и такве ситуације.

Извор: Б92