latinica  ћирилица
20/10/2016 |  18:49 | Аутор: РТРС

Без конкретних помака у дијалогу Приштине и Београда

Овонедјељна рунда техничког дијалога између Београда и Приштине, која је данас завршена у Бриселу, није донијела конкретне помаке.
Брисел (архива) -
Брисел (архива)

У делегацији Београда кажу да су током два дана, поред најављених тема које се односе на примјену договора о регистарским таблицама за возила и универзитетским дипломама, дотакнуте и друге теме обухваћене дијалогом. Наводи се да је српска страна иницирала и инсистирала на разговору о питањима имовине и формирања Заједнице српских општина.

У делегацији Београда истичу да је представницима ЕУ изнета сва аргументација везана за отимање имовине, као и чињеница да без спровођења споразума који су у интересу српске заједнице, подршка наставку дијалога у српском народу драматично опада.

Иако ова рунда дијалога није донијела конкретне помаке, у српском преговарачком тиму закључују да је позитивно што је и у овим околностима дијалог настављен.

Шефица делегације Приштине Едита Тахири у писаном саопштењу на крају другог дана разговора у Бриселу закључује да је цјелокупан процес дијалога до сада донио конкретне резултате, али да је дошло и до периода тензија због, како Тахири наводи, српске блокаде примјене споразума о додјељивању међународног позивног броја за Косово и због хапшења директора косовске полиције за регион Косовске Митровице Нехата Тачија на територији Србије.

Она је навела да је српска страна предложила да се у оквиру дијалога разговара о Трепчи, што је, према њеним ријечима, делегација Приштине категорично одбила.

Тахири је поновила тврдње да је Трепча косовска имовина и да као искључиво унутрашње косовско питање "никада неће бити предмет разговора са било којом другом страном".

Извор: Танјуг