latinica  ћирилица
21/10/2016 |  11:03 | Аутор: РТРС

Шећер нам је потребан, нарочито ако тренирамо

Многи стручњаци третитају шећер као највећег непријатеља јавног здравља, узимајући у обзир да конзумирање превише шећера води гојазности, срчаним болестима и дијабетесу.
Шећер - Фото: РТРС
ШећерФото: РТРС

Али, било да активно тренирате или не, са шећером треба бити опрезан, јер тијело на различите начине прерађује различите врсте шећера. Ево које врсте шећера треба јести прије, а које после тренинга.

Глукоза – налази се у воћу, пастама и хљебу. Она је најједноставнија врста шећера и њега тијело најефикасније разрађује, иде право у крвоток и због тога је најбоља опција прије тренинга.

Фруктоза – још један моносахарид као и глукоза, који се налази у воћу, воћним соковима, меду и поврћу. Јетра га спријечава да одмах оде у крвоток, па тако вишак може директно да утиче на гојење. Како би избјегли ово, држите се на двије чаше воћа дневно и смањите количине сокова које конзумирате. Најбоља опција, прије тренинга.

Сахароза – овај дисахарид потиче од биљака попут шећерне трске, а што се тиче хране, највише га има у колачима. Препоручује се уношење овог шећера након тренинга, јер се он дијели на једнаке дјелове глукозе и фруктозе, улази у крвоток гдје протеин даље шаље глукозу у мишићне ћелије за добијање енергије.

Малтоза – нема га често у храни, али се често користи за производњу пива. Исто се не препоручује конзумирање прије тренинга.

Лактоза – налази се у млијеку и млијечним производима. Многи људи нису толерантни на лактозу па се њима, али и онима који јесу за сваки случај, не препоручује конзумирање прије тренинга.

Сваки од ових шећера на различите начине производи енергију у мишићима. Како бисте напумпали више шећера у мишиће можете да користите два или три различита истовремено, умјесто само једног.

Наука подржава ову тврдњу, показујући у разним студијама да тијело брже оксидира глукозу и фруктозу ако их једете заједно. Једна ужина може да се састоји заједно од кокица, банана и јабука.

Извор: Б92