latinica  ћирилица
21/10/2016 |  13:04 | Аутор: РТРС

Шулц: ЕУ Пријети распад - проблеми на све стране

ЕУ пријети распад - проблеми су незапосленост, економија, избјегличка криза, тероризам и небрига неких чланица за Унију, па је ситуација драматична, упозорава предсједник Европског парламента Мартин Шулц.
Мартин Шулц - Фото: АП
Мартин ШулцФото: АП

"Велика Британија, један од чланова групе Г7, друга најјача европска економија и нуклеарна сила, излази из ЕУ, а неке земље Уније припремају `илибералну` контрареволуцију", наводи Шулц.

Према његовим ријечима, тешко се може објаснити шта је то "илиберално" друштво, али је "сигурно супротно либералном друштву и загарантованим индивидуалним слободама, индивидуалним правима и концепту индивидуалних живота".

Ако ЕУ пропадне, сматра Шулц, "то неће бити пропаст институције, већ пропаст идеје".

Он признаје да је ЕУ далеко од савршене заједнице, али оцјењује да је треба побољшати, а не уништити.

"Унија није довршена, није довољно транспарентна нити демократска, сигурно није социјално праведна, али имамо прилику да је учинимо транспарентнијом, демократичнијом, праведнијом.

Њено укидање било би историјски неуспјех за који би цијену платиле будуће генерације", поручује Шулц, а преносе аналитички портали.

Шулц тврди да они који позивају на другачији концепт ЕУ и "ренационализацију" на прво мјесто стављају своју земљу и, "умјесто да нуде рјешења, траже само кривце, били то ислам, ЕУ, нека друга земља или мањине, што је реторика из двадесетих и тридесетих година прошлог вијека".

Он апелује на младе Европљане да се мобилишу и напомиње да је на британском референдуму 75 одсто младих гласало за останак у ЕУ. Проблем је у томе што их се одазвало само 43 одсто.

Он сматра да је криза почела када су политичари почели више да говоре у име својих земаља, а мање у име ЕУ.

Други важан узрок, сматра Шулц, јесте лоша расподјела богатства у Европи, што је довело до неравномјерног развоја између држава чланица и унутар њих, а банковна и финансијска криза су то само убрзале.

Шулц оцјењује да велику улогу у промјени односа према ЕУ има пропаст "европског устава" и одбијање да се он усвоји.

Французи и Холанђани одбацили су на референдумима 2005. године приједлог првог европског устава, који је касније замијенио Лисабонски уговор, а који је ступио на снагу 2009. године.

Шулц не мисли да је криза ЕУ почела због проширења Уније 2004. године на десет земаља источне и средње Еуропе, такозваног "Биг бенга", након чега је велики број Пољака, Мађара и Чеха стигао у Велику Британију, што је имало велику улогу у "Брегзиту".

Он истиче да је проблем и то што ЕУ није федерална држава, већ су чланице суверене, па је једини начин да се поправе ствари - директан дијалог.

Извор: СРНА