latinica  ћирилица
21/10/2016 |  16:06 | Аутор: РТРС

Изграђен арапски град - становницима БиХ забрањен улаз

Сарајево Рисорт Осеник први је арапски град у БиХ, у смислу да су власници свих кућа Арапи, а да је током љетње сезоне улаз грађанима БиХ забрањен.
Арапски град у БиХ (Фото: Promo) -
Арапски град у БиХ (Фото: Promo)

Ово је прво насеље у БиХ затвореног типа, ограђено високом оградом и улазом, с приватним обезбјеђењем.

Тренутно се састоји од око 160 кућа и великим бројем пратећих садржаја, с великим језером у средини. У току је изградња нових кућа и пратећих садржаја.

Према ријечима саговорника портала "БизнисИнфо", већина кућа је продата, а купци су искључиво Арапи.

Овај прави мали град, смјештен у Тарчину, сада је пуст па је свима који дођу у одређеном термину дозвољен улазак и обилазак. Но, током љета град је био пун Арапа, а грађани БиХ  нису могли да га посјете нити да уђу у њега, осим оних који у њему раде, попут конобара, спремачица или обезбјеђења а тако ће бити и наредног љета.

- Власници кућа су Арапи и они не желе да се мјешају с локалним становништвом. Они имају своје обичаје када је ријеч о облачењу, понашању, обављању молитви итд, и желе да их у томе нитко не омета и чудно их посматра - каже саговорник "БизнисИнфа" који је замолио анонимност.

Због тога је овај град идеалан за њих, јер се ту осјећају као код куће, само што су посвуда вода и зеленило. Они ће овдје проводити љетње мјесеце у угодној клими, а потом се враћати у своје домове.

Саговорник "БизнисИнфа" истиче да су куће продаване по 150 до 160 хиљада евра, а да нису ни биле нуђене на тржишту БиХ, али да у Кувајту, одакле је власник, "нису силазиле с ТВ-а".

Да је тако, показује чињеница да се ове куће нигдје у БиХ нису рекламирале, те да чак не постоји ни интернет страница на  на којој се могу наћи било какве информације о овом насељу, односно о продаји или изнајмљивању кућа.

Једина страница је gulfdoo.com  и она је искључиво на арапском језику. Пројекат изградње насеља које ће имати капацитет пружања смјештаја за 1.125 туриста почео је 2013. године, а коштао је око 25 милиона евра. Насеље је отворено у октобру прошле године. Насеље су отворили члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и оснивач компаније "Гулф Реал Естате" Јасем Ахмед Ал Кандер у октобру прошле године.

Извор: Блиц