latinica  ћирилица
21/10/2016 |  16:30 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

Дубовик: У ОШ "Бранко Ћопић" штрајк упозорења (ВИДЕО)

Запослени ОШ “Бранко Ћопић“ у Дубовику,општина Крупа на Уни организовали су једночасовни штрајк упозорења.

Синдикалци надлежне упозоравају на тежак положај радника у просвјети и иснтитуцијама културе због неисплаћивања накнада прописаних колективним уговором. Спорне су између осталог неисплаћене накнаде за превоз, добитак дјетета и смртни случај у породици. Ако захтјеви не буду испуњени, синидкат просвјете упозорава данас Дубовик, а наредних дана већ нека друга школа. 

Умјесто са ђацима посљедњи час задњег дана радне седмице, скраћен је, а просвјетари ОШ „Бранко Ћопић“ у Дубовику у једночасовном штрајку упозорења. Насатавници, углавном путници од којих неки прелазе и по стотину километара добро осјете како кажу “чекање“ уплате накнада за превоз. Нису исплаћене како тврде, четири накнаде двије заостале из 2015.е и двије из ове године.

- Ми смо у јако тешкој ситуацији јер наша школа је удаљена и ми смо приморани да путујемо својим властитим превозом, каже Мирко Раос, предсједник штрајкачког одбора

У републичком синдикату просвјете, категроични, превоз треба да буде исплаћен без дуговања и то мјесец за мјесец.

- Оно што посебно даје јаз међу људима то је фамозно упутство о накнади обрачуна за превоз у наредном периодо и тражимо да министар ово упутвтсо које је апсолутно незаконито,неуставно и непримјенљиво повуче и да у накнадном периоду обрачун буде као у претходном, истиче Драган Гњатић, предсједник Синдиката науке, образовања и културе Репубике Српске.

Тренутна потраживања просвјетних радника према ресорном министарству су око 2.500.000 марака каже, Гњатић. Ако данашњим захтјевима ресорно министарство не одгоровори, синдикалци како најављују иду даље.

У Министарвтву просвјете и културе Републике Српске кажу да се обавезе према просвјетним радницима измирују у складу с приливом средстава у буџет, истичући да је радницима исплаћен новац за превоз 19. октобра за јун, а само дан касније за јули. Поручују сва дуговања према запосленима у просвјети биће измирена у наредном периоду.