latinica  ћирилица
21/10/2016 |  16:48 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

У Билећи проблеми са дивљим депонијама (ВИДЕО)

Надлежне општинске службе у Билећи, деценијама покушавају да спријече стварање дивљих депонија уз магистралне и локалне саобраћајнице.
Билећа - депонија - Фото: РТРС
Билећа - депонијаФото: РТРС

У одсуству свијести о опасностима које носе, нису поштеђена насеља, јавне површине и водотокови. Највећа пријети да угрози Билећко језеро. 

Депонија је никла уз пут Билећа – Никшић, на мјесту гдје је до прољетос званично била контролисана депонија каменог отпада. Локација, као и мањи локалитети уз саобраћајницу, били су обезбијеђени оградом. Надгледање је обављало локално комунално предузеће.

-Имали смо, у претходном периоду, надзор над локацијом, стражари који су водили рачуна о одлагању, надзор престао у марту, и од тада имамо проблем одлагању комуналкног отпада, каже Срђан Кундачина, шеф Одсјека за инспекцијске послове и послове комуналне полиције.

Кундачина каже да комунална полиција, која повремено обилази критична мјеста, никада није добила битку с несавјесним грађанима. И дио ограде је украден.

Капија и стражарска кућица, нису у функцији, па се одлаже све и свашта. Депонија је постала потенцијални извор заразе. Акумулација и водозахват за билећки водовод, удаљени су нешто више од једног километра.

Тек почетком наредне године, и с новим буџетом, потврдили су из Општине, биће поново уведена стражарска служба. До тада, трајаће надмудривање несавјесних мјештана с комуналним службама, а киша спирати заразу према језеру. О могућим посљедицама по здравље људи, нико јавно не говори.