latinica  ћирилица
21/10/2016 |  17:15 ⇒ 22/10/2016 | 10:05 | Аутор: РТРС

Добој: Нелогичности с бирачких мјеста - СНСД тражи поништавање избора (ВИДЕО)

Да ли је у Добоју кршен изборни закон?
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Савез независних социјалдемократа упутио је Централној изборној комисији БиХ иницијативу за поништавање изборних резултата на 18 бирачких мјеста у граду Добоју. Сматрају да је на тим мјестима на сцени изборни инжењеринг. Доказ су, тврде, подаци ЦИК-а о броју гласача, који су гласали за Скупштину града и за градоначелника, а који су различити на истом биралишту.

Један од примјера јесте бирачко мјесто у добојском Заводу за запошљавање. Од укупно 704 регистрована гласача на изборе је изашло 430 грађана за градоначелника, а за скупштину града 23 више. И ово није усамљен случај.

У Добоју је 18 бирачких мјеста гдје је утврђен несклад броја гласача , који су гласали за градоначелника и оних који су гласали за локални парламент.

- Зато смо одлучили а и предсједник Додик као предсједник странке да уложимо приговор гдје је очигледан несклад оних који су изашли на гласање за градоначелника и добојску скупштину, нагласио је Милорад Живковић, Градски одбор СНСД Добој.

Из НВО Под лупом кажу да је примјер из Добоја довољан доказ да се сумња у манипулацију и изборни инжењеринг на појединим бирачким мјестима. Такође, сматрају да би, због таквих случајева, на тим биралиштима, требало да се понове избори.

Подсјећамо да је Добој град с великим, ако не и највећим бројем неважећих листића - 2.700.

- Тај нескалад на тих 18 мјеста може да 2500-3000 направи разлику ,некоме умањи,а некоме дода гласове.Могуће је.Ако би се радило по закону мислим да ово треба преиспитати, додао је Живковић.

Истрагу у Добоју спроводи и полиција по налогу Окружног тужилаштва. Истражују наводе да је 2.000 пензионера добило по 50 марака из градског буџета, због сумње да је СДС тако куповала гласове.