latinica  ћирилица
21/10/2016 |  17:25 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Дачић: ЕУ да схвати - Србија више не реагује на притиске

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да је пут ка ЕУ од животне важности за Србију, али да Европска унија треба да схвати да Србија не реагује на притиске.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

На питање о дијалогу са Приштином и отварању нових поглавља условљавањем постизањем споразума у дијалогу, Дачић је одговорио да су поглавља 23, 24 и 35 које се тиче Косова, условна поглавља, и да кад год неко у ЕУ процијени да немамо довољан напредак, може да успори наше напредовање.

- А често се то ради да би се Србија натјерала да прихвати нешто што није у њеном интересу, мислећи да ми реагујемо на притисак - рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Сада су мало разочарани што нисмо прихватили споразум о дипломама који су они рекли да морамо да прихватимо или неће бити отворена поглавља, констатовао је Дачић.

- Кад смо ми рекли па добро не морамо да отворимо у октобру, нек буде у децембру, зато што неко мисли да је то нама сада животно питање. Јесте нама животно важно да идемо ка ЕУ, али нећемо дозволити да нас ико понижава. Нисмо ми глупи, ми добро знамо шта они раде - рекао је Дачић.

- Хоће да нас доведу у временски тјеснац и да кажу - морате то да прихватите иначе неће бити напретка. Па не мора да га буде - нагласио је он.

Дачић је рекао да Србија жели у ЕУ, али да не може у ЕУ без државе.

- Идемо у ЕУ на начин као свака друга земља, поштујући своје националне и државне интересе и самим тим очекујемо да ЕУ то схвати, да Србија не реагује више на дугме, на притисак, на то кад неко намршти чело, да ми одмах морамо све да прихватимо и нема више плашења - рекао је Дачић.

Он је додао да Србија има независну спољну политику, и да ће тек када буде чланица ЕУ и када буде у могућности да се чује и  њен глас, онда моћи да се говори о томе да је утврђена заједничка спољна политика Србије.

Извор: Танјуг