latinica  ћирилица
21/10/2016 |  18:11 ⇒ 22/10/2016 | 15:20 | Аутор: РТРС

ЦИК: Поновно бројање гласова на 52 бирачка мјеста (ВИДЕО)

Централна изборна комисија БиХ усвојила је захтјеве за понављање бројања гласова са 52 бирачка мјеста, док је већи број приговора и захтјева за поновним бројањем и неколико иницијатива за поништавање избора одбачен.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Обрађено је око 250 захтјева за поновно бројање, а дио је још у раду.

Посебну буру на сједници ЦИК-а, која је напрасно прекинута, изазвала су неслагања у вези са захтјевима за поништавање избора и жалбама на одлуку ЦИК-а о утврђивању и објављивању резултата локалних избора.

Члан Комисије Бранко Петрић сматрао је да у складу с поменутом одлуком овај сет жалби треба прогласити недопуштеним, док је Суад Арнаутовић, који је накнадно потврдио да је ријеч о Сребреници, заступао супротно мишљење.

Петрићев приједлог с три гласа за и три против није прошао, док члан Комисије Стјепан Микић није гласао. Микић је тражио поновно гласање, али предсједник Комисије то није дозволио (као пословник то недозвољава). 

- Имамо два приједлога, један је да или идемо са закључком о одбацивању те жалбе као недопуштене, а други је да иде изјашњење Суду, његов приједлог није прошао и сада ће ићи изјашњење Суду БиХ о наводима жалбе која је упућена, ми ћемо у изјашњењу бранити одлуку ЦИК-а, сви смо се сагласили око садржаја, ту се углавном иде на то да заправо потврдимо да смо ми требали поступити како смо поступили, истакла је Ирена Хаџиабдић, члан Централне изборне комисије БиХ.