latinica  ћирилица
21/10/2016 |  18:31 | Аутор: РТРС

Крах преговора ЕУ и Канаде: "Разочарани смо"

Канадска министарка за међународну трговину Кристија Фриленд изјавила је да ЕУ није спремна да потпише трговински споразум са Канадом.

"Чини ми се да ЕУ није спремна да потпише међународни споразум, чак ни са државом која дијели европске вриједности као што је то Канада", рекла је Фрилендова послије напуштања преговора с представницима белгијског региона Валонија.

Она је казала да су у Канади "разочарани", али да потписивање споразума тренутно није могуће.

Није познато да ли ће званичници ЕУ у наредном периоду покушавати да ријеше спор с Валонијом.

Брисел покушава да убиједи франкофони белгијски регион да подржи такозвани ЦЕТА договор, за чије потписивање је потребна сагласност свих чланица ЕУ. Белгија може да подржи договор само ако га једногласно подрже сви региони у тој земљи.

Свечано потписивање споразума заказано је за 27. октобар, када је предвиђено да канадски премијер Џастин Трудо присуствује самиту ЕУ-Канада. Уколико се преговори не окончају, потписивање споразума ће највјероватније бити отказано.

Званичници Валоније траже јаче гаранције како би заштитили своје пољопривреднике, животну средину и стандард потрошача. Они се боје да би потписивање споразума с Канадом, а касније и са САД довело велике мултинационалне компаније у Европу, које би могле да униште мала валонска предузећа и њихов начин живота.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер изразио је раније данас наду да би у наредним данима могао бити постигнут споразум о слободној трговини између Европске уније и Канаде.

Извор: Б92