latinica  ћирилица
21/10/2016 |  22:07 | Аутор: РТРС

Истрага о нападу на хуманитарни конвој код Алепа 24. октобра

Комисија за истрагу напада на хуманитарни конвој у сиријској провинцији Алеп 19. септембра почеће да ради 24. октобра, изјавио је данас представник генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик.

Одлуку о спровођењу независне истраге у вези с инцидентом у сиријском Урум ел Кубру, у којем је погинуло 20 људи, донио је генерални секретар УН Бан Ки Мун 30. септембра.

Комисију ће предводити генерал-потпоручник Абхиџит Гуха. Стручњаци треба да "утврде чињенице у вези с инцидентом и да их доставе генералном секретару УН након завршетка рада", саопштио је Дижарик.

- Генерални секретар ће проучити извјештај и донијети одлуку о даљим корацима. Он позива све земље на пуну сарадњу са комисијом - изјавио је представник УН.

Заједнички конвој сиријско-арапског Црвеног полумјесеца и хуманитарних организација УН 19. септембра био је нападнут у области Урум ел Кубра, сјеверо-западно од Алепа. У конвоју је био 31 камион који је превозио помоћ за 78.000 људи. Према наводима Међународног црвеног крста, 18 камиона је уништено, а погинуло је најмање 18 цивила, међу њима и руководилац сиријског Црвеног полумјесеца.

Извор: Спутњик