latinica  ћирилица
22/10/2016 |  15:34 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

"Нераспоређена добит Централне банке БиХ припада ентитетима"

Нераспоређена добит Централне банке БиХ треба да иде ентитетима јер су ентитети финансирали њено оснивање, поручују из Министарству финансија Републике Српске.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

За оснивање Централне банке из прве транше Међународног монетарног фонда утрошено је 29 милиона КМ, при чему је за почетни капитал издвојено 25 милиона КМ и четири милиона за трошкове оснивања главних јединица и филијала Централне банке БиХ.

- Одлуком Савјета министара предвиђено је да Република Српска сервисира једну трећину дуга по овом кредиту у износу од 9.666.666 КМ, увећано за припадајућу камату и трошкове - кажу за ТВ1 из Министарства финансија Српске, те додају да су тај новац, са каматама вратили у периоду од 2001. до 2003. године.

С друге стране, новац од нераспоређене добити иде у буџет БиХ која није учествовала у враћању кредитног задужења. Укупно 60 одсто чистог прихода одлази на рачун институција БиХ, а остатак новца распоређује се за повећање капитала Централне банке.

- Ово сматрамо неприхватљивим, јер ова институција није уплатила средства у почетни оснивачки капитал Централне банке БиХ, то јест, није њен оснивач - истичу у Министарству финансија Српске.

Због свега из Министарства кажу да питање уложених средстава и расподјеле добити треба ријешити у складу са стварним улозима, и коначно дефинисати права Републике Српске и Федерације БиХ кроз измјене закона о Централној банци БиХ.

Влада Републике Српске је прије осам година припремила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Централној банци БиХ.

Ово рјешење је достављено српским представницима у парламенту БиХ, те Савјету министара, али је одбијено јер није добило ентитетску подршку у првом читању.

Извор: СРНА