latinica  ћирилица
22/10/2016 |  18:06 ⇒ 23/10/2016 | 11:58 | Аутор: РТРС

"Конституисање Скупштине српског народа историјски корак у стварању Републике" (ВИДЕО)

Народна скупштина обиљежава 25 година од конституисања Скупштине српског народа у БиХ, првог историјског корака у стварању Републике Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Управо због тога обавеза је садашњих и будућих генерација да јачају капацитет, значај и дигнитет Народне скупштине Републике Српске, поручио је предсједник Милорад Додик.

Слобода Срба у моменту распада бивше Југославије била је примарни политички циљ, а за освајање тог циља од историјске важности 24. октобар '91, када је конституисана Скупштина Српског народа у БиХ. Био је то дубок визионарски политички потез оних који су тада одлучивали у име српског народа, оцијенио је предсједник Додик, за СРНУ.

- Народна скупштина Републике Српске је чином стварања и својим дјеловањем у различитим фазама - у рату, послијератној изградњи и сада у обнови Републике Српске и њеном јачању, незаобилазан институционални капацитет и фактор. Управо због тога обавеза је садашњих и будућих генерације да јачају капацитет, значај и дигнитет Народне скупштине Републике Српске - рекао је Додик.

Садашњи предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић истиче да су сви послијератни сазиви Народне скупштине наставили пут очувања и изградње Републике Српске, имали историјске изазове и доносили тешке одлуке.

- Вјероватно је најтежа одлука овог сазива парламента она која се тиче одлуке Уставног суда о 9. јануару, Дану Републике. Формирањем Тима за припрему приједлога захтјева за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ, ми смо се борили да снагом правних аргумената одбранимо своје право да празнујемо рођендан Републике Српске - нагласио је Чубриловић.

За предсједника првог сазива српског парламента у оквиру БиХ, Момчила Крајишника, са конституисањем Скупштине могу се пордити још само два догађаја, 9. јануар '92, када је Српска основана и 6. март '93, када је одбијен Венс-Овенов план, а Српска одбрањена.

Скупштина српског народа у БиХ усвојила је 9. јанура 1992. године Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ. Ова одлука, као и она која јој је претходила 24. октобра 1991, били су историјски кораци у стварању Републике Српске и опстанку Срба на овим просторима.

Обиљежавање 25. годишњице Парламента Српске почеће свечаном сједницом, на дан када је Скупштина и конституисана, у понедјељак 24. октобра, а бројним садржајима и манифестацијама трајаће до Дана Републике, 9. јануара.