latinica  ћирилица
22/10/2016 |  19:57 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Мјесец борбе против рака дојке (ВИДЕО)

Карцином дојке и даље је међу најчешћим обољењима жена. У Српској, годишње, од ове опаке болести оболи 1.000 пацијенткиња.
Мјесец борбе против рака дојке - Фото: РТРС
Мјесец борбе против рака дојкеФото: РТРС

Октобар је посвећен борби против рака дојке, а активностима на Тргу Крајине у Бањалуци, жене из удружења "Искра" жељеле су да још једном укажу на значај превенције. 

Рак дојке и у свијету је најчешће малигно обољење жена. Док се не пронађе узрок и начин спречавања, једина шанса за изљечење јесте рано откривање болести. Већина болест открије у поодмаклој фази, када је лијечење тешко, скупо и неизвјено.

- Та бројка се не смањује из године у годину, стално се креће на нивоу града /Бањалука/ око 500 обољелих жена. Међутим, позитивна страна у свему  томе је што се жене раније јављају, у ранијој фази болести, што свакако исход лијечења  чини бољим - каже Азра Икаловић, предсједница Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра".

Љекари посебно упозоравају жене чији су сродници имали ову болест, да са навршених 35 година обавезно оду на мамографски преглед. Дарија Тодић постала је чланица "Искре" када је прије неколико година открила ово малигно обољење.

- Свијест људи о овом проблему се побољшала, жене већ сада пуно више знају, ултразвук је пуно посјећенији него прије пар година. Мислим да је "Искра" пуно помогла у превенцији - каже Тодићева.

Док љекари женама савјетују да десет минута мјесечно одвоје за самопреглед, жене из "Искре" позивају да на значај превенције укажемо и 29. октобра, на хуманитарној модној ревији, коју организују као завршни догађај мјецеса ружичасте траке.