latinica  ћирилица
23/10/2016 |  13:00 | Аутор: РТРС

Вучуревић: Прије 25 година ударен темељ Српској

Оснивањем прве Скупштине српског народа на Палама 24. октобра 1991. године ударен је први темељ Републици Српској, сматра посланик првог сазива Народне скупштине Републике Српске Божидар Вучуревић.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Вучуревић је изјавио Срни да је та одлука значила опстанак српског народа у БиХ.

"Зато је актуелна власт дужна да 24. октобар прогласи нерадним и свечаним даном, односно Даном Народне скупштине Републике Српске", истакао је Вучуревић.

Он каже да није тачно да је Република Српска створена ратом, већ да је рат почео пет мјесеци након оснивања прве Скупштине српског народа.

"Република Српска је створена политички и уз вољу српског народа, а одбрањена снагом и благословљеним жртвама српских бораца", нагласио је Вучуревић.

Он је подсјетио да се Скупштина српског народа прије 25 година састала из разлога што су "посланици из друга два народа у заједничкој скупштини БиХ по сваку цијену хтјели унитарну БиХ".

"Срби на то нису могли пристати. Српски посланици су о свим питањима прегласавани и није им преостало ништа друго него да, уз сагласност власти, формирају Скупштину српског народа БиХ", рекао је Вучуревић.

Скупштина српског народа у БиХ основана је 24. октобра 1991. године, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ.

На Скупштини српског народа у БиХ утврђено је да ће она разматрати и одлучивати о оним питањима која се односе на остваривање равноправности српског народа са осталим народима који живе у БиХ и на заштити интереса српског народа уколико они буду били угрожени, било у Скупштини БиХ или изван ње.

Одлучено је и да ће признати акте Скупштине БиХ који нису супротни интересима српског народа.

Скупштина је расписала плебисцит о останку српског народа у тадашњој заједничкој држави Југославији на којем су се Срби у БиХ изјаснили у готово стоодстотном проценту за ову опцију.

Плебисцит је одржан 9. и 10. новембра 1991. године када се око 1.350.000 грађана или 96,4 одсто изјаснило да жели самосталну државу српску која може да буде у саставу Србије и Југославије.

Муслимани и Хрвати нису признали резултат плебисцита, послије чега су сви српски посланици из свих странака у Скупштини СР БиХ наставили рад у Скупштини српског народа и почели доношење аката којима је конституисана Република Српска.

Скупштина српског народа је радила у Сарајеву од 24. октобра 1991. године, све док јој није онемогућен рад и запријетила физичка опасност за посланике и функционере.

Током марта 1992. године Скупштина је своје сједиште дислоцирала на Пале код Сарајева гдје је настављен рад и даље конституисање Републике Српске.

Извор: СРНА