latinica  ћирилица
23/10/2016 |  14:05 ⇒ 24/10/2016 | 07:54 | Аутор: РТРС

Свечана сједница поводом 25 година од оснивања НС РС (ВИДЕО)

На захтјев Владе, Колегијум Народне скупштине сутра ће на хитној сједници одлучити када ће бити одржана посебна сједница о Приједлогу закона о Дану Републике. У њему је јасно прописано - Дан Републике Српске је 9. јануар.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Народна скупштина сутра ће почети и обиљежавање 25 година од свог формирања. Обиљежавање почиње свечаном сједницом и одржава се на дан, када је прије четврт вијека Скупштина и конституисана.

Свечана сједница почеће химном Републике Српске, а након тога ће се посланицима и гостима обратити предсједник парламента Недељко Чубриловић. Бошњачки посланици најавили су да неће присуствовати сједници. Биће приказан филм о јубилеју Скупштине, а истакнутим личностима и институцијама уручене повеље. Сутрашњи концерт Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније поклон је предсједника Републике.

Дан формирања Народне скупштине значајан је историјски догађај, а њен дигнитет и значај морамо јачати и данас – поручио је предсједник Републике Милорад Додик, истичући једнако важним и значај датума, којим Српска обиљежава Дан Републике.

- Дан Републике је веома важан и не може бити мијењан, јер је Српска тада настала. Све чињенице говоре да је 9. јануара 1992. године проглашена Република Српска, а да је 1991. године формирана Српска Република БиХ у чему сам учествовао, истакао је предсједник Српске.

Најтежа одлука овог сазива парламента била је о одлуци Уставног суда о 9. јануару – поручио је предсједник Скупштине, Недељко Чубриловић. За Петра Ђокића, некадашњег предсједника Парламента, Скупштина све ове године била је видљив чувар законодавног система и имала посебну улогу у спровођењу реформи које су допринијеле развоју Српске.

- Народна скупштина дала је немјерљив допринос јачању демократских капацитета, афирмацији идеје Републике Српске и заштити њене аутономности унутар БиХ, кроз провођење Дејтонског мировног споразума и свеопшти демократски развој, истакао је Петар Ћокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

За очување Српске кључно је јединство – сагласни су и они који су прије 25 година учествовали у формирању Народне скупштине.

- Ми смо одлучили да у предратним околностима напустимо заједничку скупштину, и формирамо своју. Декларацију о проглашењу сам управо ја прочитао пред посланицима и тако је настала Република Српска, нагласио је Војислав Максимовић, академик и сенатор Републике Српске.

Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић додао је да је Народна скупштина до данашњег дана остала један од главних стубова заштите интегритета и самосталности Републике Српске и кључни носилав демократије у нашој земљи.

Народна скупштина Републике Српске наставља да јача своју законодавну улогу и независност. Тако ће бити и у годинама које долазе.