latinica  ћирилица
23/10/2016 |  14:54 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Калинић: Српска саборност исказана 1991. године одбранила слободу Срба у БиХ

Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске у три сазива Драган Калинић изјавио је поводом 25 година од конституисања Народне скупштине Републике Српске, да је српска саборност исказана тада омогућила да српски народ одбрани слободу и равноправност у оквиру БиХ.
Драган Калинић - Фото: СРНА
Драган КалинићФото: СРНА

"Народна скупштина је до данашњег дана остала један од главних стубова заштите интегритета и самосталности Републике Српске и кључни носилац демократије у нашој земљи", истакао је Калинић.

Калинић је подсјетио да је у јесен 1991. године са групом истомишљеника из Савеза реформских снага, међу којим је био садашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик, а који су имали свој клуб у парламенту БиХ, прешао у Скупштину српског народа и да је тада рекао да не долази под кишобран СДС-а, већ "под заједнички кров са својим српским народом".

Он је подсјетио да је све до 2004. године, када га је са мјеста предсједника Скупштине смијенио високи представник у БиХ Педи Ешдаун, учествовао у парламентарном животу Републике Српске и оцијенио да је Народна скуштина кроз цјелокупно своје постојање остала један од главних стубова интегритета Српске.

Према његовим ријечима, у готово немогућим условима и у тешким годинама тај народни дом је усвајао законе и друге акте којим су стварани темељи на којим се развијала демократска и на европским вриједностима заснована друштвена заједница - Република Српска.

Калинић је истакао да је Народна скупштина Републике Српске и данас главни крвоток живота Републике Српске и "незаобилазна у свим кључним одлукама које се тичу садашњости и будућности српског народа на овој балканској вјетрометини".

"Као таква, упркос разумљивим сукобима власти и опозиције, Скупштина је на вишем нивоу политичке одговорности и коректности од многих лидера политичких странака и озбиљна брана политичком авантуризму тако својственом за ове просторе", рекао је Калинић.

Он је увјерен да ће Народна скупштина Републике Српске посредством бројних савремених правних механизама наставити да подиже и усавршава законодавну улогу, као и да јача независност у односу на извршну и судску власт.

Извор: СРНА