latinica  ћирилица
23/10/2016 |  15:38 ⇒ 24/10/2016 | 08:12 | Аутор: РТРС

Вукота Говедарица - нови предсједник СДС-а (ВИДЕО)

Нови предсједник СДС-а је Вукота Говедарица - једногласна је одлука делегата на ванредној скупштини СДС-а, у Бањалуци. Модернизација странке, повећање одговорности и међустраначке дисциплине, креирања нових политика СДС-а - план су новог предсједника странке.
Вукота Говедарица - Фото: РТРС
Вукота ГоведарицаФото: РТРС

Вјерује да је у Српској неопходно формирати јак опозициони блок који ће, како каже разоткрити аномалије у Савезу за промјене. Младен Босић, који је због изборног пораза, поднио оставку, одговорност за лош изборни резултат СДС-а, приписује Милораду Додику и Бакиру Изетбеговићу, с којим је СДС у власти на нивоу БиХ.

Свих 349 делегата гласало је за новог предсједника СДС-а Вукоту Говедарицу, који поручује да је велика одговорност и част бити на челу државотворне политичке организације. Каже да ће СДС бити окренут унутарстраначкој консолидацији и успостављању страначког јединства.

- Један од основних задатака СДС-а биће међугенерацијска сарадња. Ту ће нам бити потребни и стари политички вукови, али посебну пажњу ћемо посветити младим кадровима, рекао је Говедарица.

Бивши предсједник Младен Босић на чело СДС-а дошао је послије општих избора 2006. године , када је због лоших изборних резултата са те функције смијењен Драган Чавић. Након десет година из истог разлога поднио је оставку у СДС-у, како каже не због наводног пуча у странци, већ због преузимања одговорност за лоше изборне резултате. Ипак, за изборни пораз оптужује Бакира Изетбеговића и Милорада Додика, због, како каже, дизања националних тензија током изборне кампање.

- Ту су игру одиграли Бакир Изетбеговић и Милорад Додик уз помоћ Уставног суда БиХ, Тужилаштва и одлука које су довеле до тога да главна тема кампање не буду питања локалних заједница и проблеми грађана у њима. Умјесто тога, главна тема ове кампање је била Дан Републике и референдум о њему, који је одржан седам дана прије избора, истакао је Младен Босић, бивши предсједник СДС-а

Иако су бројни аналитичари СДС прогласили апсолутним губитницима локалних избора, а као један од разлога навели политику коју воде са СЗП-ом и Изетбеговићем на бх.ниву, коју је власт у Српској назвала издајничком - Говедарица негира такве наводе позивајући Додика на одговорност.

- СДС је губитник и то се показало. Видим да настављају са истим односом према политичким темама они морају да разумију да нису изгубили изборе зато што су били опозиција само овде него зато што су били лоша власт на нивоу БиХ, поручио је Милорад Додик, предсједник СНСД.

Говедарица ипак вјерује да за СДС долазе бољи дани, али и у , како каже изборну побједу 2018. године. Наглашава да је у Српској неопходно формирати јак опозициони блок који предводи СДС.

- Што се тиче СЗП-а, СДС сматра да је потребно направити један јак опозициони блок. Ми смо то у протеклом временском периоду покушали да направимо али очигледно је да неке ствари нису функционисале и ми ћемо те аномалије морати да разоткријемо, закључио је Говедарица.

Одсуство бившег потпредсједника СДС-а Огњена Тадића на ванредној скупштини али и његове ставове у којима отворено критикује рад СДС-а , Говедарица није желио да коментарише. Нове политике Говедарица планира спровести са новим руководством Главног одбора СДС-а које би требало да буде изабрано од 1. фебруара до 1. маја наредне године.

У свом првом обраћању, Говедарица је навео да ће уважавати искуство старијих чланова СДС, како би временом младим могли препустити, како је навео, здраву Српску демократску странку. Новоизабрани предсједник СДС каже да ће модернизовати странку новим политикама, а основни циљ биће успостављање високог страначког јединства. Он је навео да ће почети с правовременим организовањем како би СДС што спремније изашла на предстојеће парламентарне изборе.

На приједлог Предсједништва, Главни одбор СДС-а је једногласно предложио за предсједника странке потпредсједника СДС-а Вукоту Говедарицу.

Досадашњи предсједник странке Младен Босић поднио је оставку 8. октобра на сједници Главног одбора СДС-а у Добоју. Он је рекао да оставка није резултат никаквог пуча у странци већ његове личне одговорности за изборни резултат.