latinica  ћирилица
23/10/2016 |  16:40 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Прво краљевско вјенчање у Србији од Другог свјетског рата! (ВИДЕО)

Принц Михаило Карађорђевић данас се у Цркви светог Ђорђа на Опленцу завјетовао својој принцези Љубици на вјерност и вјечну љубав.

Послије грађанског вјенчања у Лондону, Михајло и Љубица су се данас једно другом на вјечну љубав завјетовали и у православној цркви на Опленцу.

Ово је истовремено и прво краљевско вјенчање у Србији послије Другог свјетског рата.

Црквени обред предводили су епископи источноамерички Иринеј и врањски Пахомије, те протојереј Петар Лукић, старјешина Саборног храма у Београду.

Вјенчању принца Михаила Карађорђевића, најмлађег сина покојног принца Томислава и принцезе Линде, и Љубице Љубисављевић присуствовало је више од 300 гостију, чланова и пријатеља краљевске породице Карађорђевић, као и бројних угледних званица из јавног живота Србије и иностранства.

Венчању су присуствовали престолонасљедник Александар и принцеза Катарина, са дјецом принцем Филипом и Алисон, принцеза Линда Карађорђевић, мајка принца Михаила, принц Ђорђе Карађорђевић, младожењин брат, принцеза Фалон Рајман, супруга принца Ђорђа Карађорђевића, принцеза Јелисавета Карађорђевић, Маја Гојковић, предсједница Скупштине Србије, Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Денис Киф, амбасадор Велике Британије у Србији и многи други.

Младенци су у чину поштовали српске обичаје, али су били и иноватори, па су осим у српској традиционалној музици, гости имали прилику да уживају у концерту виолончела две девојчице, побоеднице републичког такмичења.

Послужење се заснивало на традиционалној српској храни.

Принц Михало Карађорђевић рођен је 15. децембра 1985. у Лондону. Одрастао је у сеоском окружењу гдје је имао много времена да истражује и заволи природу. Организовао је велики број хуманитарних акција, а залаже се за интересе Србије у свијету.

Принцеза Љубица рођена је и одрасла у Београду. Завршила је мастер студије на Фармацеутском факултету, бави се маркетингом и пише колумне на тему здравља, превенције и његе коже.

Извор: Агенције