latinica  ћирилица
23/10/2016 |  17:37 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

УН упозорава: Повећана производња опијума у Авганистану

У протеклих годину дана за више од 43 одсто повећана је производња опијума у Авганистану, упозоравају званичници Уједињених нација.
Производња опијума у Авганистану (Фото: ЕPA) - Фото: klix.ba
Производња опијума у Авганистану (Фото: ЕPA)Фото: klix.ba

Канцеларија УН за борбу против дроге и криминала (УНОДК) саопштила је да се подручје на којем се узгаја мак, извор опијума, повећало за 10 одсто и сада заузима 201.000 хектара. Бољи услови узгоја дали су веће приносе по хектару, а тиме  је повећана и укупна производња.

Авганистан је највећи свјетски произвођач супстанце која је главни састојак хероина. Иако је узгој опијума у тој земљи кривично дјело, он доноси велике приходе сиромашном становништву. У подручјима која контролишу талибани производња мака је опорезована и главни је извор финансирања војних активности.

Извршни директор УНОДК-а Јуриј Федотов каже да су најновије бројке забрињавајуће.

Опијум произведен из мака користи се за неке од најмоћнијих лијекова против болова, као што је морфијум. И док морфијум многе државе користе у медицинске сврхе, у Авганистану то није случај, већ се незаконити опијум првенствено користи за илегалну трговину дрогом, пише Би-Би-Си.

Кабул има прописе за искорјењивање усјева мака, али је ова култура и даље распрострањена у подручјима под контролом владе, а званичници пред тиме затварају очи, јер је за многе пољопривреднике то једини начин да преживе.

Процјењује се да се на југу земље, у најпродуктивнијим подручјима, одвија 54 одсто националне производње опијума.

Извор: Агенције