latinica  ћирилица
23/10/2016 |  18:37 ⇒ 24/10/2016 | 12:39 | Аутор: РТРС

БГ- Почело дружење с књигом, богата понуда издања из Српске

Најзначајнија и најпрестижнија књижевна манифестација у југоисточној Европи, 61. Међународни београдски сајам књига вечерас је отворио предсједник Матице српске, писац Драган Станић.
Међународни београдски сајам књига (Фото:Tanjug/ Сава Радовановић) -
Међународни београдски сајам књига (Фото:Tanjug/ Сава Радовановић)

Слоган сајама је "Књиге у руке", а трајаће до 30. октобра. Биће представљено више од 450 домаћих и иностраних излагача, међу којима ће свој наступ имати и Република Српске на штанду у знаку Петра Кочића и његове реченице "Идеш ли роде?".

На Сајму ће сутра бити представљена монографија "Наша исповијест", у издању Удружења жена жртава рата Републике Српске, Републичког центра за истраживање ратних злочина и Представништва Републике Српске у Србији, а потом провисана књига Милана Љепојевића "Издаја". Удружење жена жртва рата сутра ће монографију уручити патријарху српском Иринеју.

Директор Представништва Републике Српске у Беогаду Млађан Цицовић рекао је да је намјера да се на достојан начин на свим презентацијама, промоцијама и свему ономе што ће Република Српска бити на овом сајму, пошаље порука о потреби јачања јединства и саборности српског народа. Навео је да ће ове године Српска представити 39 издавача, а биће 63 промоције, као и књижевно вече у четвртак.

На сајму ће бити организоване и тематске трибине поводом стогодишњице смрти Петра Кочића, 400. годишњице Сервантеса и Шекспира, Фестивал стваралаштва младих, Школски дан - четвртак и Породични дан.

Никола Вуколић, директор Задужбина "Петар Кочић Бањалука- Београд" истакао је да не јењава интересовањ за књижевним дјелом Петра Кочића, јер је он писац, како је навео, сва времена.

- Наравно, да без његовог књижевног дјела нисмо могли у прошлости, не можемо у садашњости, а каква су времена нећемо моћи ни у будућности - нагласио је Вуколић.

Посјетиоци сајма моћи ће да на једном простору сагледају цјелокупну овогодишњу домаћу и страну издавачку продукцију и да купију књиге по повољним цијенама.

Током сајамских дана биће организован и богат пратећи програм, који подразумијева сусрете с писцима, размјене искустава бројних издавачких кућа, књижара, као и сајамске изложбе као што су "Јасеновац, анатомија заборава", изложбе о српском језику, изложбе ријетких књига Петра Кочића и Јаше Томића, док ће бити уприличени и посебни програми за дјецу.