latinica  ћирилица
24/10/2016 |  16:17 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

О менталном здрављу дјеце жртава насиља (ВИДЕО)

Центар за подршку дјеци жртвама насиља, злостављања и занемаривања у Фочи први у Републици Српској у новембру ће обиљежити годину дана постојања. У овом центру за тридесет и шесторо дјеце током лијечења установљено је да су преживјели неки од облика злостављања и занемаривања.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Стручњаци тврде - отварање оваквог центра у сарадњи са институцијама Републике Српске дало је значајне резултате на откривању насиља, злостављања и занемаривања над дјецом жртвама и процесуирања насилника до пружања адекватног третмана како би се избјегле посљедице по даљи развој и њихово одрастање у срединама из којих долазе.

- Имамо заиста све врсте насиља, од сексуалног злостављања, преко физичког вршњачког насиља и различитих облика занемаривања, каже Дејан Бокоњић начелник Педијатријског одјељења Универзитетске болнице Фоча.

Љекарима различитих специјалности и психолозима који раде са дјецом значајан је вишедисциплинаран приступ у рјешавању ових проблема који су све уочљивији, према потписаном Протоколу који је иницирао Омбудсман за дјецу Републике Српске.

Драгица Радовић, савјетница омбудсмана за дјецу Републике Српске, наводи да центри за социјални рад, школе, здравствене установе и полицијске станице треба да оступају у циљу откривања и санкционисања починилаца и даљег пружања помоћи жртвама насиља.

Омбудсман за дјецу Републике Српске у 2013. години забиљежио је 650 случајева насиља,злостављања и занемаривања дјеце, док је годину дана касније регистровано 27 случајева мање.