latinica  ћирилица
24/10/2016 |  20:27 | Аутор: РТРС

Пут у средиште Земље: Исланд буши рупу до енергије магме

Исланђани новим пројектом желе пробушити пет километара дубоку рупу како би дошли до енергије растаљених стијена и направили најснажнију геотермалну електрану
Исланд буши рупу до енергије магме (Фото: IDDP) -
Исланд буши рупу до енергије магме (Фото: IDDP)

Геотермална енергија није толико раширена и популарна као енергија вјетра или сунца, а ради се о томе да топлинске пумпе користе топлину земље како би се производила електрична енергија.

Наравно, циљ је доћи до што топлијих стијена, или до врућине растаљених стијена - односно магме. Управо то је оно на чему раде у IDDP-u (Iceland Deep Drilling Project).

Они су 2009. случајно дошли до резервоара магме на дубини од два километра док су радили класичну геотермалну бушотину. Наставили су експериментирати како би видјели колико енергије могу добити и кад су га напунили водом добили су најснажнији геотермални извор икад, а генерисао је око 30 МW енергије.

Сада желе то поновити, али намјерно и у пуно већој мјери. С бушењем рупе дубоке пет километара почели су на југозападу Исланда још у августу. Циљ им је направити најтоплију рупу.

Магма која вулканском активношћу долази у море овдје загријава воду на температуре од 400 до 1.000 степени Целзијуса. Људи су већ бушили на оваквим дубинама, али никад у текући састав попут магме.

Због изузетно високог притиска на тој дубини, загријана вода се претвара у суперкритичну пару, која није текућина ни плин и има пуно више енергије. Успије ли IDDP доћи до тог спремника, предвиђа се да би могли направити геотермалну електрану снаге 50 МW, односно десетак пута јачу од конвенционалних.

Исланд је иначе земља која се за енергију уопште не ослања на фосилне изворе, али три четвртине енергије добијају од хидроелектрана на бранама. Успију ли реализовати пројекат, ово би био нови значајан допринос чисте енергије за ову земљу.

Извор: 24sata.hr