latinica  ћирилица
25/10/2016 |  10:37 | Аутор: РТРС

Богданић: Важно континуирано професионално усавршавање

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас да је од посебног значаја континуирано професионално усавршавање као одговор на нове изазове у јавном здравству.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

Према његовим ријечима, да би биле задовољене здравствене потребе становништва, потребни су значајни напори да се повећа не само број јавноздравствених радника, него и да се унаприједе њихове вјештине и релевантност за јавно здравство.

"Бројни су изазови са којима се данас сусрећемо у овој области, почев од неповољаног демографског тренда, старења становништва, миграција, неповољне географске дистрибуције становништва и пораста хроничних незаразних болести који негативно утичу на структуру и обим радне снаге", рекао је Богданић у Бањалуци, у уводном обраћању на стручној радионици о људским ресурсима за јавноздравствене услуге.

Он је оцијенио да је радна снага једна од 10 основних јавноздравствених функција и то она која подразумијева планирање, усмјеравање, образовање и управљање људским ресурсима у јавном здравству.

Богданић је нагласио да развој здравствених технологија и тежња за пружањем квалитетних здравствених услуга намеће потребу да се у здравственом систему ангажују различити типови професионалаца са различитим обимом знања.

Циљ Међународне стручне радионице "Људски ресурси за јавноздравствене услуге у земљама чланицама Здравствене мреже Југоисточне Европе" јесте прецизније сагледавање постојећих капацитета када је ријеч о професионалном кадру у области јавног здравства, те подршка здравственим системима у земаљама чланицама ове мреже у области пружања јавноздравствених услуга.

На дводневној радионици посебно ће бити ријечи о приоритетима здравствених политика, те јачању капацитета за управљање у јавном здравству да би била пружена подршка приступима ангажовања комплетне владе и цијелог друштва у настојањима да се остваре здравље и једнакост у здрављу, саопштено је из ресорног министарства.

Циљ је и да се грађани подрже у унапређивању сопственог здравља, размотри организовање јавног здравства чвршће везаног за заједницу, као и да се побољша координација и смањи фрагментација у пружању услуга.

Дискутоваће се и о потреби за повећањем капацитета за промоцију здравља и превенцију болести, као и јачању основних капацитета за пружање адекватних одговора на ванредне ситуације у области јавног здравља.

Један од специфичних резултата радионице јесте идентификовање наредних корака за побољшање планирања кадра у здравственим системима и важни су и за конференцију о политици посвећеној људским ресурсима за јавноздравствене услуге која ће бити одржана у Бањалуци у четвртак, 27. октобра.

На међународној стручној радионици учествују представници здравствених система Бугарске, Македоније, Србије, Молдавије, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ.

Домаћини радионице су Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, федерално Министарство здравства, Министарство цивилних послова БиХ и Одјељење за здравство и остале услуге Брчко дистрикта.

Радионица се одржава у организацији канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу, Колаборативног центра Свјетске здравствене организације за истраживања, обуку и развој људских ресурса у здравству, Краљевског института за тропске болести Холандије и Центра "Школа јавног здравља и здравственог менаџмента" Универзитета у Београду.

Извор: СРНА