latinica  ћирилица
25/10/2016 |  15:53 ⇒ 26/10/2016 | 12:50 | Аутор: РТРС

Усвојен Закон о Дану Републике Српске; Додик- испоштована воља грађана (ВИДЕО)

9. јануар је Дан Републике Српске. Празноваће се и обиљежавати као секуларни празник. Тако је одлучио републички Парламент усвајањем Закона о Дану Републике Српске.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Подршку закону дало је 57 посланика, два су била против и три уздржана.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поздравио је усвајање Закона о Дану Републике Српске, оцијенивши да је суштина референдумског питања задовољена и додао да му нису јасни представници опозиције који су у расправама критиковали овај закон.

Осим владајуће коалиције, подршку Закону дали су и посланици највеће опозиционе странке, СДС-а, јер, кажу, њихова начела и почивају на 9. јануару. Против су били посланици Напредне Српске, а НДП није ни гласао.

На овакав епилог указивала је и расправа - посланици владајућег блока сматрали су да закон отклања дилему о томе да је 9. јануар секуларни празник, а не крсна слава. Опозиција је тврдила да је усвојено рјешење уствари спровођење одлуке Уставног суда БиХ, а не воље грађана. Расправа је протекла без посланика Коалиције Домовина.

На сагу о неуставности 9. јануара као Дана Републике, коју је у новембру прошле године отпочео Уставни суд БиХ, Народна скупштина ставила је тачку. Оно што су грађани одлучили на референдуму, садржано је у Закону о Дану Републике.

- На основу потврђене воље грађана Републике Српске, 9. јануар се утврђује као Дан Републике. Дан Републике се обиљежава и празнује као секуларни празник - рекла је министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић.

Усвојен је закључак Клуба посланика СНСД-а којим Народна скупштина обавезује Владу да усклади Закон о празницима у дијелу који се односи на испољавање вјерских слобода. А усвојеним законом је ријешено - 9. јануар је секуларни празник.

Шеф посланичког клуба СНСД-а Радован Вишковић рекао је да Приједлогом закона о Дану Републике Српске 9. јануар остаје Дан Републике Српске и да се као такав слави на простору Српске.

Да је 9. јануар 1992. године историјска чињеница, сагласни су посланици оба блока. Ипак, предложено рјешење за НДП-овог Драгана Чавића није адекватно. Зато је припремио амандмане, који нису добили подршку Владе.

- 9. јануар није републички празник, а ја сам на томе инсистирао - рекао је Чавић.

Шеф посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица сматра да је "у Закону требало формулисати како ће се славити Дан Републике, а тога нема".

Ово је добро рјешење, а подјела не би требало да буде, поручују из владајућег блока.

- Не можете мало да будете за референдум, а мало против - сматра шеф Клуба посланика ДНС-а у НСРС Споменка Стевановић.

За потпредсједника Скупштине, Ненада Стевандића, референдум није потрошен, већ устоличен - свако ко се одлучи на апелацију, да се зна шта слиједи.

- Дан Републике је празник изнад свих других. Он је један једини - истиче Стевандић.

Опозиција сматра да се овим одступа од примарног става - да је одлука Уставног суда БиХ политичка и да се неће спроводити, што је дефинисано и усвојеном Декларацијом.

- Домовина слави, јер су успјели да Дан Републике укину - каже посланик странке Напредна Српска Адам Шукало.

Срђан Миловић, посланик СНСД-а одговара да "данас не слави Домовина, него отаџбина".

- Ја сам поносан на референдум, на вољу грађана, на овај дан - каже Миловић.

Потпредсједница Скупштине Соња Караџић Јовичевић право на дискусију искористила је посљедња, и то да би посланике упозорила да је данашња сједница требало да буде одраз јединства, а не подјела.

- Силно сам тужна што сте тврдо рекли не амандманима, које сте могли да узмете у обзир и да ставимо тачку на све. Надам се да нас овим не уводите у трећи чин - рекла је она.

А Коалиција Домовина није ни учествовала у расправи. Тврде да Скупштина наставља са антидејтонским и противуставним дјеловањем.

- Бошњацима се жели наметнути датум који је проглашен дискриминаторским - рекао је Сенад Братић, потпредсједник НСРС, након што су посланици ове коалиције напустили засједање.

Тврдње да Дан Републике не постоји у Закону о празницима Српске демантовала је ресорна министарка у завршним ријечима - он се, каже, налази у члану 2 наведеног Закона.

Страница 1 - Приједлог Закона о Дану Републике Српске

Страница 2 - Приједлог Закона о Дану Републике Српске

Страница 3 - Приједлог Закона о Дану Републике Српске

Страница 4 - Приједлог Закона о Дану Републике Српске

Страница 5 - Приједлог Закона о Дану Републике Српске