latinica  ћирилица
25/10/2016 |  16:27 | Аутор: РТРС

Суђење Лијановићима: Свједоци говорили о ланцу формирања фирми

Први свједоци Тужилаштва БиХ на суђењу за организовани криминал, прање новца и пореске утаје говорили су о ланцу формирања фирми и пребацивању дуговања иза којег, према њиховим ријечима, стоји правно лице "Лијановићи".

Тужилаштво БиХ терети Јерка, Славу и Јозу Иванковића-Лијановића, Милорада Бахиља, Јозу Слишковића, Жељка Микулића, Драженка Квесића, Мирјану Шакоту, Мирка Галића и Мирослава Чолака да су као група за организовани криминал избјегли да плате порез од око 200.000 КМ.

Јерко, Славо и Јозо Иванковић-Лијановић и Чолак оптужени су и за прање новца, док су Бахиљ, Слишковић, Микулић, Квесић, Шакота и Галић оптужени за неплаћање пореза. Осим фирми "Лијановићи", "Ми-Мо", "Фармер" и "Фармко", оптужница терети и правно лице "Оптимум" за неплаћање пореза.

Свједок Нерма Крпо-Јакиревић рекла је да је као радник Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ од службе за принудне наплате добила информацију да је фирма "Ми-Мо" дужник пореза на додатну вриједност /ПДВ/, али да није било начина да се наплати, пошто новца није било ни у благајни, нити на рачуну фирме, преноси Бирн.

"Обавили смо разговор са Милорадом Бахиљем који је био одговорна особа у фирми `Ми-Мо`. Он нам је рекао да не зна гдје се налази документација, да ће је потражити и да ће нам јавити. То се није десило. Иста ситуација била је у фирми `Фармер` гдје нам је Венка Иванковић рекла да је постављена за одговорну особу, али да њен син Дамир обавља посао. Дамир је у телефонском разговору рекао да је документација уништена, да ће направити изјаву, овјерити је код нотара и доставити нам је, али то се није десило. Једино је у фирми `Фармко` постојала документација из које смо сазнали да је `Фармер` сву робу фактурисао овом привредном лицу", рекла је Јакиревићева.

Она је додала да су запослени УИО-а БиХ утврдили ланац преношења обавеза у фирмама "Ми-Мо", "Фармер" и "Фармко", објаснивши да су једна према другој остављале неплаћене обавезе за ПДВ, а на питање тужиоца Исмета Шушкића ко их је оснивао, одговорила је да је то фирма "Лијановић".

"Од `Агрокомерца` је фирма `Лијановић` изнајмила просторе које су они послије изнајмљивали другим фирмама. Указано је и да је фирма `Лијановић` њима уступала лиценце, печате, а да су једна од друге преузимале дуговања. Скоро исти радници су радили у тим фирмама. Велики број људи није ни знао да прелази из једне фирме у другу. Нашли смо податак да је 90 људи за дан прешло из једне у другу фирму", рекла је Јакиревићева, наводећи да су "Ми-Мо", "Фармер" и "Фармко" производни погон имали на истој адреси у Широком Бријегу.

Она је објаснила и како су одлазили на адресе гдје су биле пријављене ове три фирме, али да тамо нису пронашли ништа што би указивало да је ту некад било правно лице, нити је то произашло из разговора који су обављени са лицима настањеним и запосленим на тим адресама.

На питање Мирне Делалић, адвоката Јерка Иванковића–Лијановића, да ли је фирма "Лијановићи" била сувласник фирми "Ми-Мо", "Фармер" и "Фармко", свједок је одговорила негативно, али је додала да су између њих постојали уговори о изнајмљивању.

Свједок Ален Вукша, такође запослен у УИО-а БиХ, објаснио је да су фирме "Ми-Мо" и "Фармер" саме себе опорезовале ПДВ пријавом, што је запосленима у УИО био основ за рад на овом предмету, али ове фирме своје обавезе нису измириле до данас.

"Наша сумња је да је документација уништена, јер је нема, недоступна нам је, осим у случају `Фармко`, када је ланац који смо открили, оспорен. Ове фирме су послије производиле месо бренда `Лијановићи`. Пуно је повезница међу њима - исти радници, исти производни погон, а ту су и уговори о позајмицама", рекао је свједок и објаснио да је сачињен извјештај о кривичном дјелу и починиоцима.

Већина бранилаца је приговорила на овај извјештај, уз образложење да се не може користити као доказ.

Наставак суђења заказан је за 15. новембар.

Извор: СРНА