latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:50 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

"И референдум о Суду и Тужилаштву БиХ ће доћи на дневни ред"

Представништво Републике Српске у Београду промовисало је три своја издања на Сајму књига, а учесници промоције су оцијенили да ће и референдум у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ доћи на дневни ред и да Српска треба да искористи меку руску моћ у борби за своје право на референдум.
Београд: Промоција издања Прeдставништва Српске - Фото: СРНА
Београд: Промоција издања Прeдставништва СрпскеФото: СРНА

Промовисани су "Дејтонски споразум за мир у БиХ", те зборници радова са тематских скупова "Суд и Тужилаштво БиХ у функцији /де/стабилизације Републике Српске" и "Дејтонски споразум, двије деценије мира и поуке за свијет, Суд и Тужилаштво", у којима аутори говоре како се одступало од Дејтона и како су се политизовале институције Суда и Тужилаштва БиХ.

Аналитичар Александар Павић рекао је да је Република Српска привремено одустала од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, али да ће то сигурно доћи на дневни ред.

Павић је оцијенио да ће Запад наставити са притисцима да се одступа од Дејтона, али да је за Српску важно да се држи онога шта је у њему написано и шта је потписала, и да се уз подршку меке руске моћи треба борити за демократско право на изјашњавање на референдуму и поштивање потписаних уговора.

Аналитичар Предраг Ћеранић оцијенио је да аутори зборника радова указују на флагрантна кршења Дејтона, те истакао да су институције БиХ, као што су Обавјештајно-безбједносна агенција и Агенција за истраге и заштиту БиХ "у функцији урушавања Дејтона и Републике Српске и да је министар безбједности БиХ /Драган Мектић/ приватизовао Сипу".

Ћеранић је рекао да те судске институције и агенције за спровођење закона на нивоу БиХ само призивају нови будући референдум о њиховом раду, те подсјетио да већ постоји одлука парламента Српске коју само треба спровести.

- Овај однос према Комисији за спровођење референдума, посебно према предсједнику Републике Српске, једноставно нас тјера да своје право као народ бранимо оном највишом вриједношћу у савременој демократији, а то је референдум - нагласио је Ћеранић.

Он сматра да ће положај тих институција и даље бити камен спотицања у БиХ, јер су оне пројектоване и инструментализоване као полуге за разбијање политичког бића Републике Српске.

Ћеранић је рекао да је према налогу Тужилаштва, смијењеном главном тужиоцу Горану Салиховићу јуче одузет рачунар и мобилни телефони, као и портпаролу Тужилаштва БиХ Борису Грубешићу.

Главни уредник Фонда стратешке културе Ања Филимонова рекла је да је референдум у Српској прва фаза делегитимизације свих власти на нивоу БиХ, које су установљене мимо и супротно Дејтонском споразуму, а резултат тог процеса треба да буде враћање БиХ изворном уређењу реалне уније.

- Западни представници, Уставни суд БиХ, Суд и Тужилаштво БиХ, на сваком кораку подривају Дејтон на штету Српске. Стиче се утисак да је западним политичарима и Сарајеву потребно да уопште не постоји Република Српска, а било би пожељно да на Балкану не буде ни српског народа - навела је Филимонова.

Она је указала да у БиХ Арапи купују некретнине, па се већ може говорити о арабизацији БиХ, као и да је Бакир Изетбеговић дозволио да дивљају вехабије, због чега је БиХ потенцијално опасна творевина, док је Република Српска стабилна.

- САД, арапске земље и њихове обавјештајне службе и дипломатски кор потрудиће се да константо изазивају хаос - сматра Филимонова.

Стручњак за безбједности Џевад Галијашевић оцијенио је да су Суд и Тужилаштво БиХ и незаконити Уставни суд средства којима се руши тешко успостављена унутрашња граница у БиХ, чиме се цијела БиХ даје на тацни исламистичком елементу, да би Америка и даље могла манипулисати исламистима.

Галијашевић је рекао да је све уперено против Републике Српске с циљем да се она разори.

Он је подсјетио да још нико из Сарајева није реаговао на изјаву хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић која се заложила за промјену Дејтонског мировног споразума, нити је рекао да она тиме руши Дејтонски спразум.

Галијашевић је рекао да се опет дошло у ситуацију да Српска, њен парламент и предсједник Милорад Додик воде тешку борбу без оружја, војске, да очувају минимум права за свој народ.

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић је, говорећи о издавачкој дјелатности овог предстанвиштва, истакао да је она резултат рада ове институције и скупова које је организовала поводом актуелних тренутака у којима се Српска налазила.

Он је додао да је, између осталих, Предствништво издало и оригиналну верзију Дејтонског мировног споразума, послије чега се више није могло чути у медијима да оригиналне верзије тог споразума нема нигдје.

Извор: СРНА