latinica  ћирилица
27/10/2016 |  16:31 ⇒ 16:45 | Аутор: РТРС

Смањите ниво стреса и анксиозности уз ову пјесму!

Када ствари постану стресне на послу, у школи или у приватном животу, користимо се различитим техникама за смиривање и смањивање стреса. Један научно провјерен начин је слушање музике, али не било које.
Слушање музике - илустрација (фото: Thinkstock) -
Слушање музике - илустрација (фото: Thinkstock)

Научници кажу: направите листу од 10 пјесама које важе за оне које највише опуштају.

Звучне терапије су дуго биле популарне као начин опуштања и побољшања здравственог стања. Вијековима су старе културе користиле музику за побољшање живота и здравствених услова.

Данас, неуронаучници наводе које пјесме су најефективније за смиривање. Студија је спроведена на учесницима који су покушавали да ријеше компликоване загонетке у што краћем периоду, док су били повезани са сензорима. Задаци су индуковали одређен ниво стреса, а учесници су слушали различите пјесме док су им истраживачи мјерили активност мозга као и физиолошка стања која су укључивала откуцаје срца, притисак и дисање.

Доктор Дејвид Луис-Хоџсон из “Мајнд лаб“ интернационалне лабораторије, који је предводио истраживање, рекао је да је једна пјесма посебно утицала на релаксацију учесника, више него било која друга музика која је пуштана током студије.

Заправо, слушање те једне пjесме "Weightless" резултирало је у невјероватних 65 одсто смањења претјеране анксиозности и 35 одсто у смиривању наведених физиолошких стања.

Ова пјесма је заправо направљена због тога. Група која је написала “Wеигхтлесс“, Маркони Унион, урадила је то у сарадњи са терапеутима. Њене пажљиво аранжиране хармоније, ритам и бас помажу слушаоцу у равнотежи откуцаја срца, смањивању крвног притиска и смањују ниво хормона стреса, кортизола.

Поред пјесме "Weightless" која је заузела прво мјесто као најефективнија, осталих девет на листи су:

2. Electra od Airstream

3. Mellomaniac (Chill Out Mix), DJ Shah

4. Watermark, Enya

5. Strawberry Swing, Coldplay

6. Please Don’t Go, Barcelona

7. Pure Shores, All Saints

8. Someone Like You, Adele

9. Canzonetta Sull’aria, Mozart

10. We Can Fly, Rue du Soleil (Cafe Del Mar)