latinica  ћирилица
28/10/2016 |  11:11 ⇒ 11:12 | Аутор: РТРС

Откривен "еликсир младости", тестирања и на људима

Научници у САД тврде да су открили природно једињење у авокаду, броколију и кратставцу које је показало "изванредан ефекат против старења на мишевима", а могао би и да буде дјелотворан на људима.

Истраживачи који врше клинчка испитивања на малој групи људи, рекли су да су код старијих мишева, којима су дали једињење НМН у води, примијетили низ корисних ефеката.

Њихов ниво физичке активности се повећао, густина костију и мишића побољшана, имуни систем и јетра су радили боље, вид им је јаснији и чак су изгубили на тежини.

Истраживачи су почели да испитују својства протеина НАД, који је укључен у производњу енергије у тијелу.

Како животиње старе, производе све мање НАД-а. Покушај да се повећа додатни број НАД-а је пропао, па су истраживачи потражили начин на који ће повећати његову продукцију у тијелу.

У ту сврху, давали су мишевима НМН (који се осим у набројаном воћу налази и у купусу и пасуљу), тако што су га сипали у воду коју су пили, како би утврдили да ли може да повећа производњу НАД-а и да ли има дејство подмлађивања.

На питање да ли је ово успјело, професор Шин Ичиро Имаи са Универзитета Свети Луис у Вашингтону, који је предводио студију, каже: "Одговор је да. Заправо, НМН је показао да има изванреда ефекат против старења на мишевима."

- Показали смо начин како да се успори физиолошки пад који је примијећен код старијих мишева. Ово значи да старији мишеви сада имају метаболизам и енергију на нивоу који је сличан младим мишевима - рекао је Имаи.

Професор је оптимистичан да ће клиничка испитивања на људима које се спроводи у Јапану да дају сличне резултате.

- Пошто се људске ћелије ослањају на сличан процес производње енергије, надамо се да ћемо овом методом моћи да помогнемо људима да остану годинама здрави - истакао је професор.

Извор: Агенције