latinica  ћирилица
28/10/2016 |  12:59 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Основано удружење родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвице"

На иницијативу групе мајки које су до сада размјењивале искуства путем неформалних дружења и друштвених мрежа, у Бањалуци је основано Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице".
Бебе - Фото: илустрација
БебеФото: илустрација

Предсједник новооснованог Удружења Јелена Глишић рекла је Срни да је циљ формирања удружења помоћ и подршка породицама које имају пријевремено рођену дјецу, али и подизање свијести јавности о овој појави.

"Пријевремено рођена дјеца су најчешће мала и недовољно развијена, са порођајном тјелесном масом мањом од 2.500 грама. Због тога одмах након свог рођења пролазе кроз многе ризике и борбе за живот. Све ове борбе са малим херојима пролазе и њихове породице које су до сада у Републици Српској једину подршку и помоћ имали на неонатолошким одјељењима", рекла је Глишићева.

Она је нагласила да, према истраживањима УН, свако 10. дијете на свијет долази прије времена, односно прије 37. недјеље трудноће, а чак 1,1 милион њих умре.

Из Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвица" најављују и бројне пројекте у наредном периоду, те позивају све родитеље пријевремено рођене дјеце да постану чланови овог удружења и да им се, како наводе, придруже у раду за остваривање боље подршке и бриге за сву пријевремено рођену дјецу.

Једна од првих активности Удружења биће 17. новембра - Међународног дана пријевремено рођене дјеце, када ће бити одржано хуманитарно вече на којем ће се прикупљати средства за скромне поклоне за дјецу на одјељењима интензивне и полуинтензивне његе на Клиници за педијатрију Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

"Тог дана ћемо посјетити спомен-обиљежје за дванаест беба и организовати симболично пуштање љубичастих балона заједно са нашом дјецом, нашим малим херојима. Нашим активностима поводом обиљежавања овог значајног датума придружиће се родитељи из Источног Сарајева, који ће организовати веома интересантне активности у свом граду", рекла је Глишићева.

Извор: СРНА