latinica  ћирилица
28/10/2016 |  19:22 ⇒ 19:25 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј: Србија не може постојати без Космета

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је вечерас да Србија не може да постоји без Косова и Метохије и да би без њега била као човјек без душе.
Патријарх Иринеј - Фото: РТРС
Патријарх ИринејФото: РТРС

Говорећи на промоцији монографије "Задужбине Косова и Метохије" на београдском Сајму књига, патријарх Иринеј је истакао да је све што данас Србија има зачето на Космету и да би била највећа трагедија ако би Срби заборавили своју колијевку.

"Док постоје Срби постојаће Косово", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј је изразио наду да ће ова монографија, која је настала као продукт сарадње Српске православне цркве и Канцеларије за Косово и Метохију, бити значајна за оне који одлучују о судбини Косова и Метохије, а Србе при том ништа не питају.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да је Космет у центру српског идентитета и да без њега Србија губи смисао.

Он је поручио да држава Србија и српски народ неће одустати од борбе за Космет и да га неће заборавити као што није заборављен ни Јерусалим за оне који су из њега прогнани.

Његово високопреосвештенство владика црногорско-приморски Амфилохије подсјетио је да је још Његош говорио о Космету као о "великој гробници Христовој".

Митрополит Амфилохије је рекао да су "многе генерације издајица допринијеле томе да Космет и српски народ буду позицији у каквој су данас".

Владика је позвао власти у Београду да не крену путем "издајничке власти у Подгорици" и да не издају свето Косово и Метохију.

"Надамо се да оно што је урадила власт у Црној Гори неће учинити она у Србији", рекао је владика Амфилохије.

Митрополит је констатовао да Запад и ЕУ на Космету "настављају да воде неофашистичку политику" и додао да је то сада очигледно не само на питању Трепче.

"Сада је очигледно да је та одлука да се Србији одузме Космет донесена у ЕУ...Е, сада је на нама да кажемо - обновите зграде које сте нам уништили током бомбардовања Београда, обновите мостове, изградите спаљено на Космету, вратите прогнане, па ћемо онда да разговарамо. Овако као до сад - благодаримо на таквом разговору", рекао је владика Амфилохије.

Извор: СРНА