latinica  ћирилица
28/10/2016 |  19:37 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

"СДА је довела муџахедине и штити исламисте у БиХ" (ВИДЕО)

Странка демократске акције подрива безбједност, функционалност и сарадњу ентитета и народа у БиХ, а предсједник ове странке Бакир Изетбеговић и остали лидери бошњачких странака рјешење за политичка неслагања виде у насиљу, наводи се у 16. Извјештају Републике Српске Савјету безбједности Уједињених нација.
Извјештај Српске СБ УН - Фото: РТРС
Извјештај Српске СБ УНФото: РТРС

Извјештај је упућен како би Српска, као страна потписница Општег оквирног споразума о миру, помогла Савјету безбједности Уједињених нација у предстојећој дебати о БиХ, стоји у пропратном писму предсједника Милорада Додика, генералном секретару Уједињених нација.

Највећа пријетња стабилности Босне и Херцеговине, њеној привреди и будућности је Странка демократске акције, која са својим лидером Бакиром Изетбеговићем, води неумољиву политику урушавања легитимитета Српске - поручено је свјетским лидерима.

"СДА покушава да изазове кризу нападима на легитимитет Републике Српске, настојањима да забрани обиљежавање дана оснивања Републике Српске и пријетњама насиљем. СДА такође покушава да искористи Тужилаштво БиХ за политички процес против предсједника Републике Српске, Милорада Додика", наводи се у Извјештају.

Уз утицај на правосуђе, које није процесуирало злочине муџахедина, или су казне биле благе, у Извјештају се истиче и утицај СДА у СИПА и ОБА. Тако је, након што је ухапшен функционер СДА Шемсудина Мехмедовића због везе са злочинима муџахедина, присилно смијењен директор СИПА, док је Осман Мехмедагић, који је у вријеме регрутовања муџахедина био шеф безбједности Алије Изетбеговића, данас директор Обавјештајно-безбједносне агенције.

"СДА је допринијела томе да се БиХ претвори у уточиште џихадиста. СДА, исламистичка странка, током рата је позвала муџахедине у БиХ и наставља да одржава тијесне везе са радикалним исламистима", наведено је у Извјештају.

Хасан Ченгић, који је био члан Надзорног одбора организације повезане са Ал каидом и данас је члан ГО СДА. Кључни чланови СДА и других бошњачких странака на савјетодавни референдум одговорили су пријетњама по безбједност Републике Српске и њеног предсједника, наведено је у Извјештају.

"Бакир Изетбеговић, рекао је да ће предсједник Републике Српске, Милорад Додик, завршити као Садам Хусеин, Моамер ел Гадафи или Слободан Милошевић", наведено је.

Уз све то, бивши командант Сефер Халиловић Српској је упутио пријетње ратом и хвалисао се да Српска не би издржала ни 10-15 дана. Од ових изјава није се оградио нико од бошњачких лидера.

"Поред пријетњи насиљем, у року од неколико дана након референдума, СДА је затражила хапшење предсједника Додика преко поузданог послушника, сународника Бошњака и главног тужиоца - Горана Салиховића", пише у Извјештају.

У Извјештају је наведено да је БиХ по глави становника дала највише бораца ИСИЛ-у од било које европске земље. А све то дио је политике коју је почео још Алија Изетбеговић, творац Исламске декларације којом је још `90. године рекао да не може бити саживота између исламске вјере и неисламског друштва. Званичници СДА до данас се нису оградили од програма странке која још `93. године говори о визији муслиманске државе.

"Од самог почетка рата деведесетих година, БиХ је била европски полигон за обуку и уточиште џихадиста. Халид Шеик Мухамад, злочиначки ум иза напада на Њујорк у септембру 2011. године, и најмање два отмичара у том нападу били су ветерани муџахедина у БиХ", стоји у Извјештају.

СДА је отворено давала бх. пасоше џихадистима, укључујући Осаму бин Ладена. У Извјештају су опширно наведени сви терористички напади широм свијета који имају везе са лицима из БиХ, али и они на домаћем терену. Посљедњи у Зворнику... Све је то резултат подршке СДА муџахединима током и након рата, стоји у Извјештају.

"Алија Изетбеговић је лично наредио оснивање Одреда `Ел муџахид` при такозваној Армији Републике Босне и Херцеговине (АРБиХ). Према Дејтонском споразуму, сви страни борци морали су да напусте БиХ. Међутим, многи су остали у БиХ, а СДА их штити и користи за учвршћивање моћи", наведено је у Извјештају.

Безбједносне службе у Сарајеву и њихови домаћи политички и међународни супервизори једноставно не желе да одговоре на екстремистичке пријетње које су тијесно повезане са СДА наведено је у Извјештају. Подршком таковој политици СДА у циљу централизације БиХ супротно Дејтону, међународна заједница несвјесно доприноси ширењу тероризма.

Само ентитети са чврстим надлежностима између осталог и у сфери безбједности, представљају стуб заштите од радикалног ислама и терориста. И то је само дио исцрпног извјештаја, поткријепљеног истраживањима домаћих и страних стручњака, који је послат свјетским лидерима у Уједињеним нацијама.

Комплетан Извјештај прочитајте на сајту Владе Републике Српске.