latinica  ћирилица
29/10/2016 |  16:07 ⇒ 30/10/2016 | 12:15 | Аутор: РТРС

У Вучијем долу, између Билеће и Никшића, сјећање на Вучедолску битку (ВИДЕО)

На Вучјем Долу, на граници Црне Горе и Херцеговине, обиљежена је 140-та годишњица чувене Вучедолске битке, и освештан храм Светог свештеномученика Атиногена.
Вучедолска битка - обиљежавање - Фото: РТРС
Вучедолска битка - обиљежавањеФото: РТРС

Битка на Вучјем Долу која се одиграла 29. јула 1876. године, и у којој су Херцеговци и Црногорци потпуно поразили турску војску један је од пресудних догађаја у ослобађању Херцеговине и Црне Горе од турске власти. Овај догађај се сматра једном од највећих ослободилачких битака у српској историји уопште.

На мјесто гдје се прије стотину четрдесет година сударише коњи и јунаци, данас су дошли бројни Херцеговци и Црногорци. Како су сложно тада поразили турску војску, тако су слогом и заједничким радом за свега четири године подигли спомен -храм вучедолским јунацима.

- Ово мјесто не само од данас, него и до данас је мјесто сусрета са Богом, и доказ да бог није у сили него у правди, рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

У бесједи вјерницима владика Григорије истакао је да је сав живот, смисао и напор Цркве Христове и духа Божијег да нам Отац открије истину нашег постојања.

Медаљом Светог Георгија Епархија будимљанско-никшићка одликовала је једнаест појединаца, донатора и ктитора храма заслужних за његову градњу, а међу њима и предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је присуствовао свечаности, изјавио је да је новосаграђена спомен-црква споменик једне од важнијих битака српског народа за слободу.

Додик је рекао да су све српске битке личиле једна на другу, као и ова, те да су биле битке за слободу српског народа, за право на живот, за своју вјеру и за Српску православну цркву, а никада да би некоме одузеле слободу.

Нагласио је да данас српски народ живи на различитим мјестима, али обједињен у оном што је његово, а то је вјера, култура, језик, писмо и крсна слава.

Вучедолска битка је наставак Косовске битке - рекао је академик Матија Бећковић бесједећи окупљеном народу.

На свечаној академији говорио је академик Матија Бећковић, који је рекао да је Вучедолска битка наставак Косовског боја.

Он је истакао да је ова црква доказ заједништва црногорског и херцеговачког народа, којима су стављене границе, али су они један народ.

Храм Светог свештеномученика Атиногена подигнут је од клесаног билећког камена , прилозима бројних донатора, и вриједним радом мајстора из овог краја.

Од самог догађаја који се одиграо овдје прије 140 година, постојала је намјера да се на овом мјесту подигне спомен храм, али из ових или оних разлога то се никада није догодило. Ова генерација потомака и поштовалаца вучедолских јунака то је дочекала.

Свечаности на Вучјем Долу присуствовало је неколико хиљада грађана Херцеговине и Црне Горе, представник Владе Републике Србије Милета Радојевић, представник Руске амбасаде из Подгорице, те бројни други угледни гости . Представника власти Црне Горе није било.