latinica  ћирилица
31/10/2016 |  11:11 | Аутор: РТРС

Јахорина: Радионица о превенцији гојазности младих

На Јахорини је данас почео 1. Регионални координациони састанак и петодневна регионална радионица о проблему и начинима превентивног дјеловања код гојазности младих на којем учествују стручњаци из 10 земаља са подручја источне Европе.
Јахорина: Радионица о превенцији гојазности младих - Фото: СРНА
Јахорина: Радионица о превенцији гојазности младихФото: СРНА

Скуп се одржава у организацији Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ и Међународне агенције за атомску енергију.

"Љекари су констатовали општи проблем са превеликом тежином адолесцената, што послије изазива разна обољења, од којих нека носе и ризик од смрти људи у младим годинама, а прије свега ријеч је о кардиоваскуларним болестима", рекао је данас Срни на Јахорини директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Емир Диздаревић.

Он је нагласио да, осим љекара из 10 земаља региона који се баве јавним здравством и гојазношћу код адолесцената, на овом еминентном скупу, који се одржава у Хотелу "Вучко", учествују и представници Међународне агенције за атомску енергију и Свјетске здравствене организације.

Према његовим ријечима, у петак, 4. новембра, на крају радионице, требало би да буду дефинисани циљеви будућег рада на овом пројекту који се тиче превенције и праћења прекомјерне тежине младих људи, с тим да би пројекат требало да буде реализован у нередне двије до четири године.

"Неки од тих циљева односе се на дизајнирање студија држава, на нацрт протокола и питања, на план националних и регионалних активности, инвентар људских ресурса и опреме, стандарне процедуре за процјену композиције тијела кориштењем деутеријума, процјену кориштења физичких активности и на сачињавање цјеловитог извјештаја и заједничког плана рада земаља учесница радионице", прецизирао је Диздаревић, који је и представник БиХ за све контакте са Међународном агенцијом за атомску енергију.

Диздаревић је навео да ће током радионице учесници имати прилику да се теоретски и практично упознају са најновијим технологијама које се користе у овој области у развијеним земљама.

Он је потврдио да ће у оквиру пројекта под називом пројекта "Примјена нуклеарних технологија за дизајнирање и евалуацију интервенција за превенцију и контролу гојазности код адолесцената у југоисточној Европи", Институт за јавно здравство Републике Српске и Завод за јавно здравство Федерације БиХ добити опрему у вриједности од 40.000 евра.

Извор:  СРНА