latinica  ћирилица
01/11/2016 |  08:21 | Аутор: РТРС

Бука изазива стрес, дебљање и повећава ризик од можданог удара

Тишина је у данашње вријеме постала луксуз. Људи широм свијета изложени су свакодневној буци коју стварају уређаји, саобраћај, телефони... Међутим, управо бука може бити кобна за наше здравље.
Бијес - Фото: илустрација
БијесФото: илустрација

Према подацима Свјетске здравствене организације, "загађеност буком" је једна од главних пријетњи јавном здрављу, одмах након загађености ваздуха и одговорно  је за различита стања- од стреса, преко поремећаја у спавању, до срчаних проблема и можданих удара. Такође, бука је одговорна и за дебљање.

Због тога су у свијету све популарнији тзв. тихи догађаји, попут мирних вечера у оквиру којих људи једу и тихо разговарају без бучне музике. Ту су и клубови књига гдје људи у тишини читају, а све с циљем да се организам смири.

Британски експерт за буку Стивен Стансфелд са Универзитета Краљице Мери већ 30 година истражује штетне ефекте буке на здравље људи.

- Направљен је велики покрет ка томе да се тишина све више цијени. Покренута је права мала револуција тишине - рекао је.

Бука повећава ниво стреса

Тијело је направљено да одговори на буку која је нашим прецима указивала на потенцијалну опасност, како би се успјели одбранити или побјећи. У том тренутку тијело производи хемикалију за узбуну - допамин. Самим тим, повећава се производња нивоа хромона стреса који у континуитету може бити врло штетан за здравље - слаби имунитет, узрокује поремећаје у спавању, изазива главобоље и неплодност, те повећава притисак.

Бука повећава ризик од можданог удара

Дужим излагањем буци повећава се крвни притисак, а самим тим повећава се и ризик од добијања можданог или срчаног удара. Истраживања су показала да су они људи који живе у близини аеродрома или фреквентних саобраћајница изложени већем ризику од преране смрти. Ризик се повећава између седам и 17 одсто за сваких 10 децибела. Свјетска здравствена организација упозорила је да константна изложеност звуку од 55 децибела може повећати притисак и узроковати срчани удар.

Бука штети памћењу

Најмање 20 истраживања показало је да дјеца која одрастају у близини аеродрома или фреквентних саобраћајница  значајно заостају од својих вршњака у читању, језичким вјештинама или памћењу. Доказано је да превише кортизола у тијелу зауставља префронтални кортекс који је центар за планирање и битан је за рад, размишљање и памћење.

Бука узрокује дебљање

Повећање буке за пет децибела изнад 45 децибела одговорно је за два додатна милиметра у струку. Истраживање је показало да живот у близини писте повећава ризик од гојазности.

Извор: Кликс