latinica  ћирилица
01/11/2016 |  15:34 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

Због стреса све већи број жена у пријевременој менопаузи

Стрес је најчешћи узрочник повећаног броја жена са поремећајима менструалног циклуса, ране менопаузе, остеопорозе и гојазности, рекла је предсједник Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске Сњежана Поповић Пејичић.
Пејичић - Вујовић, Удружење ендокринолога - Фото: СРНА
Пејичић - Вујовић, Удружење ендокринологаФото: СРНА

"Један од узрока свих ових болести је и гојазност. У Републици Српској је гојазно 22 одсто пацијената, а 35 предгојазно, што је велики проблем", навела је Пејичићева.

Она је указала да су у Републици Српској веома учестали пријевремена менопауза и синдром полицистичних јајника, као и остеопороза и гојазност, те да се јавља све већи број младих жена са овим поремећајима.

"Веома су честе и болести штитне жлијезде, које доста утичу на неплодност и поремећај менструалног циклуса", рекла је Пејичићева новинарима у Бањалуци прије почетка Симпозијума репродуктивне ендокринологије.

Пејичићева је нагласила да блиска сарадња са гинеколозима омогућава правилан и комплетан третман ових обољења, а основни циљ је превенирати болест и обезбиједити што боље здравље жена у свим периодима живота.

Она је истакла да је циљ Симпозијума промовисати значај репродуктивне ендокринологије, правовремене дијагностике, превенције и лијечења обољења жена у свим добима, јер жене данас носе велики терет и морају се посветити одржавању здравља, да би биле физички и психички способне да одговоре изазовима савременог живота.

Пејичићева је појаснила да се репродуктивна ендокринологија бави откривањем и терапијом поремећаја менструалног циклуса, закашњелим пубертетом, инфертилитетом, синдромом полицистичних јајника, менопаузом-нарочито пријевременом менопаузом, хормонском супституционом терапијом у менопаузи, постменопаузалном остеопорозом.

Члан Свјетског борда за менопаузу и предсједник Српског удружења за менопаузу Светлана Вујовић рекла је да Србија и регион у посљедњих 15 година биљеже огроман пораст броја младих жена које прије 40 уђу у менопаузу.

"Најмлађи пацијент добила је прву менструацију у 16, а у менопаузу ушла у 18. години. Морамо имати свијест о томе, јер је редовност менструације врх леденог бријега иза којег се крију неки поремећаји који ће утицати на даљи квалитет живота", појаснила је Вујовићева.

Вујовићева је појаснила да се преурањена менопауза може спријечити лијековима, који су доступни и у Српској, нису скупи, али је најважније терапију увести на вријеме.

Она је поручила женама да се обрате љекарима када менструације постану неуредне, ради стабилизовања хормонског статуса и враћања редовне менструације до 55 године.

Вујовићева је навела да на преурањену менопаузу могу утицати генетика и спољни фактор, а најчешће погађа жене од 35 до 39 година старости.

"Те жене не треба отписати у репродукцији, већ им треба дати најновије терапијске модалитете којих има код нас, да би дошле до потомства", поручила је Вујовићева.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Мирко Станетић рекао је да је ова здравствена установа у посљедњих неколико година направила огромне искораке у области репродуктивне ендокринологије.

Станетић је истакао да је одржавање данашњег симпозијума веома значајно за Републику Српску, јер је ријеч о важној теми која приказује значај мултидисциплинарности у лијечењу болесника.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић навео је да Српска има довољно стручњака из области гинекологије и ендокринологије, иако су обољења честа.

Симпозијум са међународним учешћем организовало је Удружење ендокринолога и дијабетолога Српске, а намијењен је ендокринолозима, дијабетолозима, интернистима, гинеколозима и акушерима, онколозима и љекарима породичне медицине. Предавачи су ендокринолози и гинеколози Републике Српске уз еминентне ендокринологе и гинекологе из Србије.

Извор: СРНА