latinica  ћирилица
04/11/2016 |  10:19 ⇒ 10:19 | Аутор: РТРС

На прагу разрјешење мистерије од чега се састоји тамна материја свемира?

Научници су постигли изванредан пробој на пољу рјешавања једног од највећих питања астрономије – од чега се састоји тамна материја, која чини 85 одсто свемира.
Галаксија - Фото: Screenshot/YouTube
ГалаксијаФото: Screenshot/YouTube

Баш као што је професор Питер Хигс указао на постојање бозона, тако још од 1977. године постоји теорија према којој се тамна материја састоји од аксиона, хипотетичких елементарних честица.

И док је Велики хадронски сударач у ЦЕРН-у 2013. године потврдио претпоставке професора Хигса, што је научнику донијело Нобелову награду, проналажење чврстих доказа о постојању аксиона већ деценијама је недостижно.

Ипак, тим стручњака из Истраживачког центра “Деси“ у Њемачкој успио је помоћу суперкомпјутера да израчуна колика би била маса аксиона уколико би се тамна материја састојала од те честице.

Установљено је да је реч о маси између 50 и 1.500 микроелектронволти, што је 10 милијарди пута лакше од електрона, пише у магазину Nature, који је објавио истраживање.

Овај кључни дјелић доказа омогућиће физичарима да крену у потрагу за овом изузетно малом честицом у стварном свијету.

Број аксиона би, према компјутерским прорачунима, требало да износи 10 милиона у сваком кубном центиметру свемира. А пошто тамна материја има тенденцију да се групише гушће на одређеним мјестима, Млијечни пут требало би да садржи отприлике билион аксиона по кубном центиметру, преноси Индепендент.

Извор: Б92